<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøpte eiendommer for over én milliard før konkurs

Milliardverdier forduftet over natten da kryptobørsen FTX nylig kollapset. De to siste årene har derimot toppledelsen kjøpt Bahamas-eiendommer verdt over én milliard. 

    Publisert 22. nov. 2022 kl. 09.49
    Oppdatert 22. nov. 2022 klokken 19.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 331 ord
    MILLIARDKJØP: Her en luksusvilla i Bahamas. Bildet for illustrasjon. Dreamstime

    For to uker siden var FTX-gründeren Sam Bankman-Fried (30) en av verdens rikeste menn med en estimert formue på over 15 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index.

    Nylig søkte derimot hans kryptobørs FTX konkursbeskyttelse i USA etter at den kollapset. Selskapets regnskap er et stort rot og det tyder på at selskapet har gamblet med investorenes penger.

    Nå viser det seg at FTX, Bankman-Frieds foreldre og flere i toppledelsen i den mislykkede kryptobørsen har kjøpt minst 19 eiendommer i Bahamas over de to siste årene. 

    Det avslører Reuters, som har fått tilgang til offisielle eiendomsregistre.

    Bodde med ni kollegaer

    Eiendommene skal være verdt rundt 121 millioner dollar, tilsvarende over 1,2 milliarder kroner. 

    Kryptobørsens kjøp skal blant annet ha bestått av luksushus ved stranden, samt syv leiligheter verdt rundt 72 millioner dollar i det eksklusive feriestedet Albany i Bahamas. Eiendommene skulle brukes som «bolig for nøkkelpersonell» i selskapet. 

    Bankman-Fried har tidligere fortalt at han bodde i et hus sammen med ni kolleger og at de ansatte fikk gratis måltider.

    Foreldrene kjøpte

    Bankman-Frieds foreldre Joseph Bankman og Barbara Fried, som begge er jusprofessorer ved prestisjeuniversitetet Stanford, skal også ha kjøpt en eiendom som skulle brukes som «feriebolig». De skal derimot ha forsøkt å returnere eiendommen til sønnens selskap FTX.

    «Siden før konkursbehandlingen har Mr. Bankman og Ms. Fried søkt å returnere skjøtet til selskapet og avventer ytterligere instruksjoner,» sa en talsperson til Reuters.

    Har operert ulovlig

    FTX-kollapsen har ført til et kraftig fall for kryptomarkedet og har trolig skapt enorm usikkerhet. Det at milliardverdier kan fordufte over natten har trolig bidratt til svekket tillit til kryptovaluta.

    Analytiker Vetle Lunde i Arcane Crypto mener kollapsen vil føre til en kryptotørke:

    – Det er mye som tyder på at FTX har gjort ulovlige ting med kundemidler, som er ironisk med tanke på at Sam Bankman-Fried har vært yndlingen til politikere som ønsker å bygge rammeverk rundt krypto. På et eller annet sted i prosessen har noe gått galt, og nå er FTX avslørt, sa Lunde til Finansavsien.