<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Svake nøkkeltall er bra for markedet

Svakere nøkkeltall er gode nyheter for aksjemarkedet, mener Nordea Markets i den nye ukesrapporten. 

    Publisert 27. nov. 2022 kl. 11.20
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 756 ord
    Vi besøker Nordea Markets når det blir kjent at Trump vinner valget 2016. Fra venstre: sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen Eivind Yggeseth

    Det positive sentimentet i aksjemarkedet fra den siste måneden har fortsatt denne uken. Lange renter har falt betydelig, men Feds forsøk på å snakke dem opp igjen, noe overaskende, vært begrenset. Det skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i den siste ukesrapporten fra Nordea Markets.

    Aksjemarkedet hadde en bra uke forrige uke der de globale aksjene steg 1,7 prosent. Siden bunnen i oktober er globale aksjer opp rundt 14 prosent og tiårige amerikanske statsrenten står i 3,69 prosent. Oslo Børs hadde også en god uke med en oppgang på 3,31 prosent, og er omsider i pluss igjen for året.

    «Kanskje ser Fed det de fleste ser - økonomien kjølner. Svakere nøkkeltall innebærer mindre inflasjonspress fremover og dermed mindre aggressiv renteoppgang. Derfor tar markedet svake nøkkeltall som gode nyheter», står det i rapporten.

    Strategene skriver at reduksjon til 0,5 prosentpoeng renteoppgang i desember etter en serie med økninger på 0,75 prosentpoeng virker svært sannsynlig og at etter de siste lavere inflasjonstallene virker det enda sikrere.

    «Bad news» er «good news»

    Strategene skriver at mindre aggressive fra Fed enn ventet har vært bra for risikosentimentet og at aksjemarkedet fikk drahjelp av lave PMIer og flere førstegangssøkere om ledighetstrygd.

    «Det er paradoksalt at svake nøkkeltall blir handlet som gode nyheter i markedet. Men fokuset i markedet er nå i stor grad på høy inflasjon, som har utløst den mest aggressive sykelen med renteoppgang på flere tiår.»

    Svakere vekst vil gi mindre inflasjonspress og dermed mindre renteoppgang. Samtidig er en forsiktig resesjon i både Europa og USA nå konsensus blant økonomene. Svake nøkkeltall bør dermed ikke være like overaskende for markedet som normalt.»

    Delte syn innad i Fed

    De lange rentene har falt mye den siste tiden som følge av lavere inflasjonstall enn ventet tidligere i november. Siden det er de lange rentene som påvirker økonomien, og ikke styringsrenten, bidro dermed inflasjonstallet til at pengepolitikken ble mindre stram.

    «For mange Fed-medlemmer ble nok fallet i lange renter større enn ett lavt inflasjonstall skulle tilsi. Det er derfor ingen overraskelse at enkelte Fed-medlemmer var ute forrige uke og advarte mot å legge for stor vekt på inflasjonstallet.»

    «Rentene har holdt seg lave og noe uventet har ikke Fed gått lenger i å snakke opp igjen rentene. Denne ukens taler fra Fed-medlemmer ble til og med tolket på den forsiktige siden. De ulike reaksjonene i Fed etter rentefallet og det lavere inflasjonstallet viser at synet innad i Fed på hvor fort og hvor langt opp rentene skal spriker», skriver strategene i rapporten.

    Svakere PMI fra USA - sterkere fra Europa

    Ukens november innkjøpssjefindekser (PMI) fra S&P var noe blandet står det i rapporten. De amerikanske tallene overasket på den svake siden der industriindeksen falt fra 50,4 til 47,6. Strategene skriver at det antyder fallende aktivitet i industrien.

    «Indeksen for nye ordre er nede på 45, noe som tyder på at nedgangen vil fortsette. Mer overraskende var det at indeksen for tjenester falt. Indeksen har indikert fallende aktivitet i tjenestesektoren siden sommeren.»

    Strategene skriver at det stemmer dårlig med bildet av amerikansk økonomi og at anerkjente ISM-indeksen har vist et mer positivt bilde og at vi vil få fasiten neste uke.

    I motsetning til de amerikanske PMI-tallene overasket eurosonen positivt. Både indeksen for tjenester og industri er fortsatt under 50 og antyder fall, men i industrien er fallet avtagende. Det kommer frem av rapporten at det er i tråd med gode tall for industriproduksjon.

    «Selv om risikoen for en resesjon utløst av høye energipriser fortsatt er høy tyder tallene på at økonomien er mer robust enn ventet.»

    Strategene trekker også frem at til tross for at energiprisene har steget i det siste, er det langt under de nivåene man har sett som bidrar til mindre dystre utsikter for euroområdet.

    Kina sliter fortsatt med Covid

    Nye tilfeller av koronasmitte stiger raskt i Kina og det kommer stadig meldinger om nedstengninger og lavere mobilitet målt for eksempel ved kollektivtransport. De kinesiske myndighetene har gitt noen signaler om at koronapolitikken er under endring, men de ikke skal forlate nulltoleransepolitikken, men hvilke tiltak som er mest effektive for å hindre smitte.

    «Vi må regne med at kinesisk økonomi kommer til å bli rammet selv om det er usikkert hvor harde nedstengninger som må til. For globale markeder er det nok effekten av nedstengninger og svakere kinesisk vekst på global inflasjon som har størst betydning.»

    Bruce og Bernhardsen skriver at nedstengninger vil forsterke/forverre noen av produksjonskjedeproblemene som har bidratt til den høye inflasjonen. På den andre siden, trekker de frem at svakere vekstutsikter i Kina vil gi lavere etterspørsel etter råvarer noe som kan dempe inflasjonen.

    «Svakere kinesiske vekstutsikter er en del av forklaringen til den siste tidens fall i oljeprisen.»