<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FTX-konkurs speeder opp kryptoregulering

Kryptoregulering i USA kommer nå med full fart. Torsdag kveld var det senatshøring, og FTX-konkursen gir politikerne det de trenger for å innføre nye lover for kryptoområdet.

  Publisert 2. des. 2022 kl. 19.22
  Oppdatert 5. des. 2022 klokken 12.43
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 522 ord
  HACKERE TAR KRYPTO: FTX-konkursen setter fortgang i reguleringen av krypto.  Foto: NTB

  FTX var verdens tredje største kryptoplattform med over 1 million kunder. Nå har 130 enheter av FTX søkt om konkurs.  Det var ingen whistleblowers. Den tidligere konkursadvokaten for Enron, som har ansvar for boet i FTX -konkursen, sier at han aldri har sett på maken til mangel på oversikt og kontroll i en konkurs.  

  Hackere har i følge en Senator mottatt over en milliard dollar i kryptoløsepenger i 2021, og at det nesten har doblet seg fra 600 millioner dollar i 2020. Krypto brukes også i 90 prosent av handler med illegale substanser på det mørke nettet. En av politikernes konklusjonene er at det ikke nytter å forby krypto i USA. Alles penger vil bli tapt igjen og igjen om ikke USA involverer seg.

  Senathøringen torsdag avslørte at USA er enig om at de har vært for sene med å bestemme seg for hva en skal gjøre med krypto. Inntil nå har USA analysert og vært paralysert, men nå kommer: The digital commodity consumer protection act . Den vil fylle gapet i eksisterende lover og regler mellom Security Exchange Commission (SEC) og the Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 

  SEC og CFTC skal sette seg ned for å sortere ut hvilke sjetonger som skal være under SEC og hvilke som skal sortere under CFTC. De har tidligere gjort det samme for ulike futures og swap kontrakter. Det vil gi større markedsoversikt, men kan likevel ikke stoppe svindel og manipulering innen krypto. 

  Styreformann Gary Gensler i SEC, har tidligere sagt at kryptovalutaen Ether kan klassifiseres som et verdipapir fordi det passerer Howey testen: "an investment of money in a common enterprise with a reasonable expectation of profits to be derived from the efforts of others. Dette betyr at det skal registreres som verdipapir hos SEC, som skal avgjøre om en kryptosjetong kan selges til amerikanske investorer og må registreres med SEC. 

  SEC er regnet som mye strengere enn CFTC. Det er derfor kort vei til vanlige krav som hvitvaskingsregler (AML) og kjenn din kunde (KYC) regler for krypto som blir klassifisert som verdipapir hos SEC. Det vil sannsynligvis bli et krav at en ikke kan akseptere kryptosjetonger som sikkerhet for lån. Gensler sier også at Bitcoin er en krypto han vil klassifisere som en handelsvare (commodity). Det betyr at han anbefaler at den bør bli markedsovervåket av CFTC. 

  Styreformann Rostin Benham sier at CFTC ønsker å ta over reguleringen av kryptosjetonger sammen med andre ut fra markedsbaserte regler for handelsvarer. CFTC sier at det må etableres sikkerhetsgjerder for kryptosjetonger, slik at kundene beskyttes. Lovene gir nå bare autoritet til å håndheve svindel og manipulasjon. Det betyr at en ikke oppdager at noe er galt før det har gått helt galt. Han uttaler også at CFTC ikke ville ha klart å stoppe FTX konkurs, selv om markedsovervåking ble håndtert av CFTC.

  USA gjør mye rart, men tilslutt etter at en har prøvd alle mulige gale metoder vil en klare å lande på det som er mest rett. En av årsakene til at det er slik er at landet ikke er bygget for å vare, men for å tjene penger. Sånn er det med krypto også. Om krypto skal overleve, må USA tjene på det.