<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbelt så dyrt i Tyskland som i Storbritannia

Julematen er dobbelt så dyr i Tyskland som i Storbritannia, sier markedstrateg.

Publisert 3. des. 2022 kl. 15.59
Oppdatert 3. des. 2022 klokken 16.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
Global markedsstrateg Ben Laidler i eToro Foto: GRAHAM FLACK

Storbritannia har opplevd en av de største økningene i inflasjon i Eurosonen i år. Samtidig viser en studie av 11 land over tre kontinenter fra det sosiale investeringsnettverket eToro at britiske familier ikke trenger å tøyle økonomien like mye som andre husholdninger rundt om i verden denne julen.

eToro har sett på lokale priser på tradisjonell julemat og fant ut at et typisk britisk festmåltid bestående av kalkun med tilbehør, som rosenkål og stekte poteter, vil koste en familie på fire 336 kroner i år. Til sammenligning vil en tradisjonell tysk julefest med stekt gås og tilbehør, inkludert bacon, epler og løk, koste en familie på fire 690 kroner, og en 3 kg gås koster nesten 600 kroner.

Familier i andre land har også mye høyere kostnader enn Storbritannia ettersom kalkuner i tilsvarende størrelse er dyrere enn de er i Storbritannia. Familier fra Nederland og Spania for eksempel, må punge med henholdsvis 633 og 630 kroner for sine festmåltider.

– Med iøynefallende matprisvekst i Storbritannia, vil britiske familier absolutt kjenne på redusert kjøpekraft denne julen. Vi kan imidlertid trøste oss i det faktum at vår «Christmas Spread» koster betydelig mindre enn mange andre steder i verden. Dette skyldes i stor grad prisen for kalkun, som – til tross for en 30 prosent prisøkning i Storbritannia sammenlignet med i fjor – er langt billigere her enn det er i mange andre land, sierBen Laidler, global markedsstrateg hos eToro

I den andre enden av spekteret finner vi en typisk rumensk julefest med Sarmale, mamaliga og cozonac (svinekjøtt og kjøttdeig) sammen med alt det vanlige tilbehøret –rømme og paprika. Dette vil koste en familie på fire 268 kroner. Rett over Romania vil husholdninger i Polen kunne nyte den nest billigste julemiddagen i utvalget – et typisk polsk festmåltid med surkål, sopp og borshchi koster en familie på fire 315 kroner.

Prisen på matvarer har økt merkbart over hele verden i år. Den siste matvareinflasjonen i EU ble beregnet til 17,2 prosent, mens man i Storbritannia opplevde 16 prosentøkning i prisene.

Tabellen viser prisen på en julemiddag i 11 forskjellige land, NOK (GBP/NOK=12)

Rangering (høy-lav)

Land

Matvarer

Pris

1

Tyskland

Gås og tilbehør

690

2

Frankrike

Østers og kalkun

664

3

Nederland

Kalkun og tilbehør

633

4

Spania

Kalkun og tilbehør

630

5

Italia

Tortellini i sjy

494

6

USA

Kalkun og tilbehør

459

7

Australia

Grillmat

360

8

Danmark

Svinekjøtt

355

9

Storbritannia

Kalkun og tilbehør

336

10

Polen

Surkål, sopp, og borshchi

315

11

Romania

Sarmale med mamaliga og cozonac

268


eToro