<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbelt så dyrt i Tyskland som i Storbritannia

Julematen er dobbelt så dyr i Tyskland som i Storbritannia, sier markedstrateg.

    Publisert 3. des. 2022 kl. 15.59
    Oppdatert 3. des. 2022 klokken 16.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 365 ord
    Global markedsstrateg Ben Laidler i eToro Foto: GRAHAM FLACK

    Storbritannia har opplevd en av de største økningene i inflasjon i Eurosonen i år. Samtidig viser en studie av 11 land over tre kontinenter fra det sosiale investeringsnettverket eToro at britiske familier ikke trenger å tøyle økonomien like mye som andre husholdninger rundt om i verden denne julen.

    eToro har sett på lokale priser på tradisjonell julemat og fant ut at et typisk britisk festmåltid bestående av kalkun med tilbehør, som rosenkål og stekte poteter, vil koste en familie på fire 336 kroner i år. Til sammenligning vil en tradisjonell tysk julefest med stekt gås og tilbehør, inkludert bacon, epler og løk, koste en familie på fire 690 kroner, og en 3 kg gås koster nesten 600 kroner.

    Familier i andre land har også mye høyere kostnader enn Storbritannia ettersom kalkuner i tilsvarende størrelse er dyrere enn de er i Storbritannia. Familier fra Nederland og Spania for eksempel, må punge med henholdsvis 633 og 630 kroner for sine festmåltider.

    – Med iøynefallende matprisvekst i Storbritannia, vil britiske familier absolutt kjenne på redusert kjøpekraft denne julen. Vi kan imidlertid trøste oss i det faktum at vår «Christmas Spread» koster betydelig mindre enn mange andre steder i verden. Dette skyldes i stor grad prisen for kalkun, som – til tross for en 30 prosent prisøkning i Storbritannia sammenlignet med i fjor – er langt billigere her enn det er i mange andre land, sierBen Laidler, global markedsstrateg hos eToro

    I den andre enden av spekteret finner vi en typisk rumensk julefest med Sarmale, mamaliga og cozonac (svinekjøtt og kjøttdeig) sammen med alt det vanlige tilbehøret –rømme og paprika. Dette vil koste en familie på fire 268 kroner. Rett over Romania vil husholdninger i Polen kunne nyte den nest billigste julemiddagen i utvalget – et typisk polsk festmåltid med surkål, sopp og borshchi koster en familie på fire 315 kroner.

    Prisen på matvarer har økt merkbart over hele verden i år. Den siste matvareinflasjonen i EU ble beregnet til 17,2 prosent, mens man i Storbritannia opplevde 16 prosentøkning i prisene.

    Tabellen viser prisen på en julemiddag i 11 forskjellige land, NOK (GBP/NOK=12)

    Rangering (høy-lav)

    Land

    Matvarer

    Pris

    1

    Tyskland

    Gås og tilbehør

    690

    2

    Frankrike

    Østers og kalkun

    664

    3

    Nederland

    Kalkun og tilbehør

    633

    4

    Spania

    Kalkun og tilbehør

    630

    5

    Italia

    Tortellini i sjy

    494

    6

    USA

    Kalkun og tilbehør

    459

    7

    Australia

    Grillmat

    360

    8

    Danmark

    Svinekjøtt

    355

    9

    Storbritannia

    Kalkun og tilbehør

    336

    10

    Polen

    Surkål, sopp, og borshchi

    315

    11

    Romania

    Sarmale med mamaliga og cozonac

    268


    eToro