<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor vant havvindlisens

Equinor forsetter utviklingen av havvind i USA og melder onsdag at de har vunnet konkurransen av en ny lisens for flytende havvind utenfor California.

    Publisert 7. des. 2022 kl. 22.36
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 336 ord
    EQUINOR: Hywind Tampen, flytende vindkraft-installasjon (havvind, plattform, vindmøller, helikopter, Nordsjøen) ILLUSTRASJONSFOTO: EQUINOR

    Fem lisenser ble tilbudt av the Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten. Det er den første amerikanske auksjonen for flytende havvind i kommersiell skala. Equinor kom med et bud på 130 millioner dollar for 324 kvadratkilometer i Stillehavet.

    Dette gjør at Equinor har kjøpt et areal i Morro Bay-området som potensielt kan produsere rundt to gigawatt (GW) havvindsenergi tilsvarende energi til å forsyne rundt 750.000 amerikanske hjem med strøm.

    Selskapet skriver at om lag to tredjedeler av USAs havvindmuligheter er i områder med dypt vann. Kontinentalsokkelen som går langs Stillehavets kystlinje skråner raskt 1.000 meter, eller mer, og åpner for muligheter for flytende havvind og kraftproduksjon på vestkysten.

    Etter myndighetsgodkjennelser blir den nye lisensen en del av Equinors eksisterende amerikanske portefølje, som omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på den amerikanske nordøstkysten.

    – Befester Equinors ledende posisjon

    Konserndirektøren for fornybarsatsningen til Equinor sier at dette kjøpet befester Equinors posisjon som ledende innen flytende havvind:

    «Dagens kunngjøring befester Equinors ledende posisjon innen flytende havvind og sterke satsing på å levere fornybar energi til USA. Det øker vår eksisterende amerikanske havvindportefølje på 3,3 GW med potensielt ytterligere 2 GW. Vi var blant de første som satset på havvind i USA, og er nå en av de første som går inn havvind i California, i et marked vi tror blir strategisk viktig for flytende havvind globalt. Vi har nå den tilstrekkelige størrelsen vi trenger for å realisere synergier på tvers av vår portefølje i USA og Stillehavsområdet i Asia», sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Fornybar i Equinor.

    Direktøren for Equinor Wind, Molly Morris, sier at satsningen gir en mulighet til å produsere mer fornybar energi i USA og at den amerikanske vestkysten er blant de mest attraktive vekstregionene for flytende havvind i verden på grunn av gunstige vindforhold og nærhet til markeder som trenger pålitelig, fornybar energi.

    Store mål

    Biden-administrasjonen har satt et havvindmål på 30GW innen 2030, og 15 GW for flytende havvindkapasitet innen 2035, sistnevnte over 100 ganger mer enn den eksisterende installerte flytende havvindkapasiteten i verden.