<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljelekkasje setter fart på Oslo Børs

Oslo Børs går mot oppgang igjen torsdag. Én aksje stiger rundt 40 prosent på millionavtale, en annen stuper rundt 40 prosent etter emisjon. Og oljeprisene sender oljeaksjene oppover.

  Publisert 8. des. 2022 kl. 13.13
  Oppdatert 8. des. 2022 klokken 15.12
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 529 ord
  OPP: Oslo Børs stiger mens snøen faller over hovedstaden torsdag ettermiddag. Foto: Magnus Skjølberg

                                  CAN   

  Oslo Børs går mot oppgang torsdag ettermiddag. Hovedindeksen er i 14.30-tiden opp 0,7 prosent til cirka 1.192 poeng.

  Oljeprisene peker også oppover. Brent-oljen er opp 2,2 prosent til rundt 78,90 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 4,0 prosent til rundt 74,90 dollar pr. fat. Ved børsslutt onsdag ble Brent-oljen imidlertid handlet til rundt 79,70 dollar fatet.

  Oppgangen kommer etter at det har oppstått en lekkasje som har ledet til stengning av Keystone-rørledningssystemet i Nord-Amerika.

  Equinor, Aker BP og Vår Energi handles alle høyere på Oslo Børs. Equinor er opp 1,8 prosent, Aker BP opp 1,2 prosent og Vår Energi opp 2,3 prosent.

  Equinor opplyste sent onsdag at selskapet har vunnet en ny havvindlisens utenfor California , mens Vår Energi er blant SpareBank 1 Markets' toppvalg i oljesektoren.

  Norsk Hydro har kunngjort oppkjøp av tyske Hueck, som leverer vinduer, dører og fasadesystemer i aluminium samt ekstruderte aluminiumsprofiler. På Oslo Børs er Hydro-aksjen opp rundt 2,7 prosent.

  Fearnley Securities-analytiker Nils Thommesen har delt ut kjøpsanbefalinger til samtlige lakseaksjer han dekker, da lite tilbud ventes å holde lakseprisen på historisk høye nivåer. Det betyr «kjøp» også for Grieg Seafood, Måsøval og SalMar, i tillegg til alle de andre lakseaksjene han har kjøpsanbefaling for.

  Grieg-aksjen faller imidlertid 0,4 prosent, Måsøval er opp 3,5 prosent, mens SalMar er opp 1,1 prosent.

  Solstad Offshore er opp 6,1 prosent etter meldingen om nye, lange Equinor-jobber på britisk sokkel.

  Til værs – og til bunns

  Aksjen som stiger klart mest torsdag, er Astrocast. Selskapet har torsdag formiddag meldt om en avtale med ArrowSpot verdt flere millioner dollar, som går ut på at Astrocasts teknologi skal integreres i ArrowSpots løsning for kommunikasjonssporing, ArrowTrack SAT. Kursoppgangen er på rundt 40 prosent.

  Nordic Unmanned er aksjen som faller mest – med en kursnedgang på rundt 40 prosent – etter å ha gjennomført en emisjon på 70 millioner kroner. Emisjonen ble gjort til en tegningskurs på 6,00 kroner, langt under sluttkursen på 11,40 kroner onsdag. Droneselskapet har nå hentet inn 450 millioner kroner på to år, fordelt på fem emisjoner, men prises til langt under halvparten.

  Canopy Holdings faller 17 prosent etter fremleggelsen av tall for regnskapsmessige andre kvartal torsdag morgen. Dette viste et driftsunderskudd på nær 25 millioner kroner.

  Flyselskapet Norse Atlantic la frem trafikktall for november torsdag morgen, som viste at selskapet fraktet 29.800 passasjerer, rundt en halvering fra måneden før . Samtidig kommuniserer selskapet at det mener regjeringens planlagte flypassasjeravgiftsøkning kan tvinge flyselskaper til å droppe direkteruter til og fra Norge. Norse-aksjen er torsdag ettermiddag ned rundt 6 prosent.

  Kapitalmarkedsoppdateringer

  Storebrand er lite endret etter kapitalmarkedsoppdateringen torsdag formiddag. Forsikringsselskapet har opplyst om at det er i rute for å levere på vekstmålene, og at over halvparten av selskapets resultat skal deles ut som utbytte.

  Europris har også avholdt kapitalmarkedsoppdatering, og stiger rundt 1 prosent. Lavpriskjeden holder fast ved sine økonomiske ambisjoner, og gjentar dessuten utbyttepolitikken, som innebærer at 50 til 60 prosent av nettoresultatet skal utbetales.

  Tørrlastrederiet 2020 Bulkers har rapportert om inntjeningen i november og samtidig kunngjort et nytt utbytte. Aksjen stiger 1–2 prosent.

  SATS stiger rundt 2 prosent. Virke mener de seneste omsetningstallene for treningssenterbransjen kan tyde på at bransjen er på vei tilbake fra pandemien.