<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil jeg bo i Norge eller skal selskapet lykkes?

Fredrik Hagas Dune Analytics fikk hjørnesteinsstatus tidligere i år. Nå flytter Haga før han får en skatteregning som tvinger han til å selge andeler. 

  Publisert 16. des. 2022 kl. 09.46
  Oppdatert 16. des. 2022 klokken 09.49
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 355 ord
  CRYPTO VALLEY: Fredrik Haga, en av gründerne bak kryptoplattformen Dune Analytics, melder flytting til den sveitsiske byen Zug. Byen blir også kalt «Crypto Valley» på grunn av alle kryptovalutaselskapene som holder til i byen, i tillegg til at bitcoin har vært akseptert som betaling for enkelte tjenester siden 2016.  Foto: Bloomberg

  En av grunnleggerne bak kryptoplattformen Dune Analytics, Fredrik Haga, vil lørdag melde flytting til Zug i Sveits. Under et intervju med Financial Times forteller gründeren at på grunn av formuesskatten må han flytte eller selge eierandeler i selskapet sitt.

  – Jeg måtte velge: Skal jeg ha base i Norge eller vil jeg at dette selskapet skal lykkes? Det handler ikke om å ikke betale skatt. Det handler om å betale skatt på penger jeg ikke har, sier Haga til Financial Times.

  FLYTTER: Adm. direktør Fredrik Haga i Dune Analytics. Foto: Privat

  Bundet opp formue

  Haga, som grunnla Dune sammen med Mats Julian Olsen i 2018, fikk i fjor en ligningsinntekt på 1,26 millioner kroner i 2021 og sto oppført med en formue på 25,9 millioner kroner. 

  Formuen til Haga er i stor grad bundet opp i selskapet hans, noe som innebærer at han må ta ut utbytte eller selge andeler for å få dekket skatten Men fordi Dune taper penger, mens det vokser i stor fart, hadde Haga ingen mulighet til å fikse utbytte og å selge ønsker han ikke. 

  – Enten må jeg ta penger ut av selskapet eller flytte, sier Haga, som forteller FT at han fryktet at hans neste skatteregning ville være flere ganger hans disponible inntekt.

  Enhjørning

  – Norge har gått fra å være et dårlig, til å bli et forferdelig sted å bygge en bedrift. Grunnen til det er formuesskatten, sier Haga, som forteller til Financial Times han hadde lite å vinne på å si ifra, men ville gjøre det for å advare norske gründere som kommer etter han.

  Dune Analytics hentet i februar drøyt 600 millioner kroner. Og selv om selskapet ikke ville oppgi verdsettelsen trakk de frem at de hadde fått enhjørningsstatus, noe som betyr at verdivurderingen var over én milliard dollar.

  Med Haga ute av landet nærmer antall skatteflyktninger seg 40 i løpet av året. Blant de mest kjente er Kjell Inge Røkke, som i september varslet at han tok med seg formuen på 45,3 milliarder kroner og flyttet Lugano.  I tillegg meldte eiendomsmilliardær Dag S. Stiansen i forrige uke at han flytter til Sarnen, mens ABG-sjef Peter Straume flytter etter Jens Rugseth og Rune Syversen til Luzern.