<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

1,5 millioner nordmenn setter seg økonomiske nyttårsforsett

Nesten halvparten av nyttårsforsettene for 2023 fokuserer på økonomi, viser en ny undersøkelse gjort av eToro. Nedbetaling av gjeld, oppbygging av bufferkonto og budsjettering er de vanligsteøkonomiske ambisjonene for neste år.

Publisert 16. des. 2022 kl. 19.16
Oppdatert 16. des. 2022 klokken 19.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
Markedsanalytiker Jacob Westh Christensen i eToro Foto: eToro

Hvert år setter nesten tre millioner nordmenn seg nyttårsforsett. Nesten halvparten av denne gruppen, 42 prosent, velger et økonomisk mål som et av løftene sine. Dette er en økning på 13 prosentpoeng sammenlignet med 2022. Trening og helserelaterte mål er fortsatt de mest populære.

Blant de som har som mål å forbedre økonomien, er det vanligste nedbetaling av gjeld. 46 prosent ønsker å bli bedre på dette i 2023. I mellomtiden planlegger 44 prosent å bygge opp en buffer, og 42 prosent ønsker å øke sitt budsjetteringsfokus. En tredjedel planlegger å investere for fremtiden. Sammenlignet med i fjor er nordmenn mest fokusert på stabilitet og forutsigbarhet, fremfor investeringer.

– Levekostnadskrisen dominerer overskriftene, og får helt klart folk til å tenke nøye gjennom hvordan de skal klare seg neste år. Å spare mer og budsjettere er alltid populære løsninger, men det faktum at vi observerer en økning på 13 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret, sier mye, kommenterer Jakob Westh Christensen, nordisk markedsanalytiker i eToro, og fortsetter:

– Selv om vi alle håper det økonomiske presset vil lette i 2023, planlegger nordmenn tydeligvis å slå tilbake neste år ved å forbedre måten de forvalter pengene sine på, i stedet for å stikke hodet i sanden.

Det var mange som ikke klarte å stå ved sine økonomiske nyttårsforsett i 2022. De vanligste årsaken var for mange utgifter, slite med å holde tritt med de økende kostnadene, og inflasjon.

Christensen kommer med et tips for nyttårsforsett inn mot 2023:

– Trikset kan være å sette flere mindre, mer oppnåelige mål - for eksempel å sørge for å spare penger. Det spiller ingen rolle hvor mye, men gjør det hver måned. Hvis du synes det er for enkelt, så sett en spesifikk sum, og fortsett å heve nivået til du finner et nivå du føler deg komfortabel med.