<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trond Harald Klaveness flytter til Sveits

Rederitopp Trond Harald Klaveness har flyttet til Sveits. 

    Publisert 20. des. 2022 kl. 11.52
    Oppdatert 20. des. 2022 klokken 14.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 341 ord
    TIL SVEITS: Trond Harald Klaveness har også flyttet til Sveits. Foto: NTB

    Milliardær Trond Harald Klaveness har flyttet til Sveits, ifølge DN.

    Klaveness står oppført med bostedsadresse i kantonen Wädenswil nær Zürich. Flyttingen ble registrert 7. desember. 

    Hans far, Torvald Klaveness, stiftet rederiet med samme navn som ham selv, Rederiaksjeselskapet Torvald Klaveness, i 1946. 

    I 2011 ble selskapet delt mellom sønnene Tom Erik og Trond Harald Klaveness. Førstnevnte overtok eiendoms- og finansporteføljen som i dag bærer navnet Klaveness Marine, mens sistnevnte ble sittende med den betydelige rederivirksomheten.

    I fjor hadde Trond Harald Klaveness en ligningsinntekt på 20,7 millioner kroner og sto oppført med en formue på 430 millioner kroner. 

    Hans reelle formue er betydeligere høyere. Ifølge Kapital er han god for 4,85 milliarder kroner og er Norges 81. rikeste person.

    Tjente 100 mill. dollar

    I fjor satt Torvald Klaveness Gruppen igjen med et overskudd på 100 millioner dollar.

    60 millioner dollar av dette kunne riktignok tilskrives gevinster etter at rederiet solgte seg ut av containerskipsmarkedet, men den underliggende driften i de etablerte virksomhetene bidro også med svært gode resultater.

    Etter at Klaveness i fjor solgte containerskipene er det tørrlast- og kombinasjonsskip som nå står på shippingmenyen.

    Klaveness Dry Bulk – tørrlastdelen av rederigruppen – sto i fjor for vel 300 millioner dollar av de totale driftsinntektene på 520 millioner dollar.

    I dette segmentet konsentrerer Klaveness seg om bulkcarriere i panamax-klassen, dels ved å stå for den kommersielle driften på vegne av andre rederier. I tillegg leier selskapet selv inn skip på periodekontrakter og inngår fraktkontrakter med industrien.

    Til sammen teller denne delen av flåten mellom 75 og 80 skip, hvorav flere eies av utenlandske rederier som ønsker at Klaveness skal ta hånd om befraktningen, det vil si skaffe laster.

    Solid egenkapital

    Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen inkludert minoritetsinteresser 412 millioner dollar, mot 322 millioner dollar ved utgangen av 2020. Det gir en egenkapitalandel på 47 prosent.

    Samtidig beløp den langsiktige rentebærende gjelden seg til 356 millioner dollar etter levering av nybygg til børsnoterte Klaveness Combination Carriers. Kontantbeholdningen var på 204 millioner dollar.

    Torvald Klaveness Gruppen med morselskapet Rederiaksjeselskapet Torvald Klaveness eies av Trond Harald Klaveness og hans familie.