<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hytteprisene kraftig opp

Prisene for fritidsboliger i Norge steg 15,6 prosent i første halvår 2022, men volumet falt over 30 prosent.

Publisert 21. juni 2022 kl. 09.06
Oppdatert 21. juni 2022 klokken 13.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 577 ord
STIGER KRAFTIG: Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå i overkant av 3,35 millioner kroner, skriver Eiendom Norge. Foto: Dreamstime

Prisene for fritidsboliger steg med 15,6 prosent i første halvår 2022. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå i overkant av 3,35 millioner kroner, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

Så langt i 2022 er det solgt 2.747 hytter, 32 prosent færre enn i første halvår 2021. Volumet er dermed tilbake på nivåene før pandemien.

Dyr trend vedvarer

Både innlandshytter, fjellhytter og sjøhytter har steget markant i pris, og sjøhyttene viser vei med hele 19 prosent oppgang til en snittpris på nesten 4,1 millioner kroner.

– Trenden med svært dyre hytter vedvarer fra i fjor, og hittil i år er det solgt nesten like mange hytter med pris over 5 millioner som på samme tid i 2021, da dette segmentet steg med over 20 prosent, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

Kystkommunene Færder, Lillesand og Sandefjord skiller seg derfor også ut som kommunene med de høyeste fritidsboligprisene, med snittpriser på henholdsvis 11,9, 11,6 og 7,8 millioner kroner.

– GOD VEKST: Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge. Foto: Eivind Yggeseth

Rekordsterk prisvekst

Fjellhyttene er på sin side opp 13,7 prosent i første halvår til en snittpris på drøye 3,4 millioner kroner, mens innlandshyttene steg 10,9 prosent til et snitt på like under 1,8 millioner kroner.

De dyreste fjellkommunene var Øyer (Hafjell), Hemsedal og Hol (Geilo), med snittpriser på henholdsvis 6,7, 6,6 og 4,7 millioner kroner.

Løten skiller seg ut som den dyreste innlandskommunen, der gjennomsnittet ligger på 3,35 millioner kroner.

– Det har vært god vekst i hyttemarkedet siden 2013 og prisene steg særlig mye i 2021. Prisøkningene vi har sett så langt i år overgår til og med det rekordsterke 2021, fortsetter Lauridsen i Eiendom Norge.

Fikk mer enn antydning

Vi minner om at snittpriser på hytter må tas med en klype salt, ettersom store enkeltsalg kan dra snittet for et område kraftig opp. 

Flest fritidsboliger ble omsatt i fjellkommunene Trysil (92), Vinje (Rauland, 68), Ringsaker (Sjusjøen, 58) og Øyer. Kystkommunene med flest omsetninger var Lindesnes (42), foran Hvaler og Sandnes (begge 31), mens Kongsberg viste vei blant innlandskommunene med sine 26 omsetninger.

I 2021 klarte hytteselgerne for første gang å få mer enn prisantydning for hyttene. 

– Det har selgerne også gjort så langt i år, hvor brukte hytter hittil er solgt for 1,4 prosent mer enn prisantydningen i snitt, sier Lauridsen.

– Svært rask salgstid

I gjennomsnitt tok det 55 dager å selge en fritidsbolig, mens den typiske formidlingstiden var på 15 dager.

– Salgstiden har økt svak fra i fjor, men historisk er dette svært rask salgstid, sier Lauridsen.

– Salgsvolumet i hyttemarkedet er tilbake fra tiden før pandemien, mens salgstid har stabilisert seg. Nyhyttesalget har vært svært betydelig de siste årene, og det er derfor ventet rekordmange overleveringer av nye hytter i år, hovedsakelig på fjellet, sier Eiendom Norges direktør.

– Kjøpers marked på fjellet

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, tror prisfesten for fjellhytter er over.

– For fjellhytter venter vi utflating av prisene utover året. I mange fjellområder er det godt tilbud, ikke minst av nybyggprosjekter av hytter og fritidsleiligheter, men vi venter lavere etterspørsel enn de siste par årene, sier hun i en kommentar.

– KJØPERS MARKED: Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea. Foto: Nordea

– I flere områder på fjellet vil det fremover være kjøpers marked, og muligheter for å kjøpe til lavere priser enn under pandemien, fortsetter Marjamaa.

For typiske sommerhytter venter Nordea fortsatt prisvekst. 

– Det er få sjønære hytter ute for salg, og særlig i de mest populære kystområdene er det svært lite utbud og stor etterspørsel, sier Nordea-toppen.