<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Abdisert konge kjøper hytte i Norge

Malaysias konge abdiserte i 2019 etter å ha giftet seg med Miss Moskva. Han har kjøpt hytte på en øy i Mandal. Men nå må megleren etterlyse pengene.

Publisert 10. aug. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 12. aug. 2022 klokken 13.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 726 ord
SØRLANDSKJØP UTEN PENGER: Malaysias tidligere konge, Sultan Muhammad V, smiler bredt i forbindelse med åpning av parlamentet i Kuala Lumpur i 2018. Nå har han kjøpt hytte i Mandal, men pengene mangler, og det er gått ti dager over fristen. Foto: NTB

Sultan Muhammad V (51) skapte overskrifter verden over da han i 2019 abdiserte fra tronen etter å ha giftet seg med en tidligere Miss Moskva, den da 25 år gamle Oksana Voevodina, samt ukevis med spekulasjoner. Kongehuset ga ingen grunn for abdiseringen etter at han tiltrådte tronen i desember 2016.

En måned etter å ha fått en sønn erklærte sultanen at han skilte seg fra Voevodina.

Sultanen har ikke bare forelsket seg i russiske skjønnheter. Nå har han også forelsket seg i skjærgården helt syd i Norge. Rett utenfor Tregde, og bare 2,5 kilometer i luftlinje fra hytta Kristian Røkke kjøpte for få år siden, har Sultan Muhammad nå kjøpt en øy med en forfallen hytte. Nå skal han rive og bygge nytt.

SYDVENDT: Slik vil Sultan Muhammads nye hytte på Gillerholmen i Mandal se ut fra vannet. Fotomontasje: : Idé-Skisse/Konsmo Hus

To år uten salg

For selgerne har allerede fått godkjent både riving og oppføring av ny hytte på den lille øya Gillerholmen utenfor Tregde. Dagens eiere har forsøkt å selge eiendommen i mer enn to år uten å lykkes.

Den gamle hytta var i dårlig stand, og trengte betydelig vedlikehold, hvorpå takstmann Sven Tallaksen allerede i 2015 anbefalte riving av den da 49 kvadratmeter store hytta. Inkludert terrasser utgjorde fotavtrykket 85 kvadratmeter.

Den dårlige interessen gjorde at Kristian Storaker Trægde, på vegne av Per Goldman Nilsen og Anne Kristin Storaker Trægde, fikk tegnet en ny hytte på øya. Han planla hytta over de gamle grunnmurene, men forlenget den i bakkant for å øke arealet til 124 kvadratmeter.

STØRRE PLASS: Sultanens hytte er opprinnelig kun 49 kvadratmer, men forlenges kraftig i bakkant slik at den blir på 124 kvadratmeter. Illustrasjon: Idé-Skisse/Konsmo Hus

Stort JA fra kommunen

Planene krevde dispensasjon ved at kommunen måtte vurdere fordeler og ulemper ut fra et samfunnsperspektiv. At en eldre bygning krevde mer vedlikehold var mer enn god nok begrunnelse, samtidig som også andre hytteeiere hadde fått tillatelse til tilsvarende. Dermed sa kommunen klart ja.

Med rammetillatelse i hånd, gjorde eierne et nytt salgsforsøk i vinter. Da eksploderte interessen. Megler Tore Stray kunne til Lindesnes Avis fortelle om 15.000 visninger på annonsen og 25 interesserte.

Øya er på 17,7 mål, og har 900 meter strandlinje. Verdivurderingen var åtte millioner kroner.

SYD OG VESTVENDT: Sultanen får soverommene mot øst og stue og kjøkken mot syd og vest. Illustrasjon: Idé-Skisse/Konsmo Hus

Pris: 8 mill.

Plutselig forsvant hytteannonsen fra Finn. Utad kunne det se ut som annonsen ble trukket, men begge parter skal nå ha skrevet under kjøpekontrakten på eiendommen.

Finansavisen kjenner til at den malaysiske kongefamilien blir eiere av den nye hytta som oppføres.

– Det er en utenlandsk kjøper. De dukket opp som troll av eske gjennom en norsk kontakt. Jeg fikk kontakt med et advokatkontor i Singapore og sa at prisantydningen var 7,9 millioner, og at jeg ikke ville sende ut budvarsel til andre hvis de bød 8 millioner. Det gjorde de, sier eiendomsmegler Tore Stray i Stray & Co Eiendomsmegling.

På toppen kommer kostnader til riving samt byggeprisen for den 124 kvadratmeters nye hytta. Det koster mer enn å bygge på fastlandet, men Sultanen bør uansett kunne klare å komme under 15 millioner.

Kilder Finansavisen har vært i kontakt med forteller at Sultan Muhammad var spesielt opptatt av at det skulle være plass til en 70 fots yacht på stedet.

Har etterlyst pengene

Nå har det imidlertid dukket opp et problem knyttet til transaksjonen.

– Jeg sjekket opp advokatfirmaet, og har fått flere sendinger med dokumenter, men jeg har ikke fått pengene på konto, og nå har det gått ti dager over fristen. Jeg etterlyste pengene for to dager siden, så jeg venter svar i løpet av denne eller neste uke. Men jeg sender ikke inn skjøtet for tinglysning før jeg har pengene, sier Stray.

Han vil ikke oppgi navnet på kjøper.

– Jeg vil ikke bekrefte det før ting er på plass.

– Kan du avkrefte at det er den abdiserte kongen av Malaysia?

– Ikke spør meg om det.

MANGLER PENGENE: Eiendomsmegler Tore Stray skulle hatt 8 millioner på konto 1. august. Nå har han etterlyst pengene fra den abdiserte kongen. Foto: Stray & Co Eiendomsmegling

Partene ble enig om handelen for to–tre måneder siden, hvorpå eiendommen ble trukket fra markedet foran nesen på en hær andre interessenter.

– Budene vi hadde fått fra andre var betydelig lavere. Det høyeste var rett under 6 millioner. Det var 5,8 millioner eller noe rundt der.

– Men nå må jeg ha pengene. Det er prøvesteinen, sier Stray.

Byggearbeidene på Gillerholmen er naturlig nok ikke igangsatt.