<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Hyttesalget stuper – men prisene forblir høye

Det har blitt solgt nær 30 prosent færre hytter så langt i år. Likevel holder prisene seg på et rekordhøyt nivå – enn så lenge.

Publisert 30. aug. 2022 kl. 11.06
Oppdatert 1. sep. 2022 klokken 12.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord
SELGES FÆRRE HYTTER: DNB Eiendom mener vi er på vei tilbake til normalnivåene vi hadde før hyttemarkedet tok av under pandemien. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Ifølge tall fra Prognosesenteret har det vært en volumnedgang i tinglyste hyttesalg på 28,7 prosent.

– Aller størst er nedgangen i fjellhyttesegmentet, hvor det ble solgt 34,5 prosent færre hytter sammenlignet med tilsvarende periode i 2021, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom.

Men det ser ikke ut til å påvirke prisene på hyttene, som ble en ettertraktet vare under pandemien. Veksten i medianprisene er på 13,3 prosent – nesten dobbel så høy prisvekst som i boligmarkedet ellers, ifølge DNB Eiendom.

Innlandshytter har den kraftigste prisveksten så langt i 2022 med en oppgang på 28,2 prosent. Fjellhyttene utenom alpinområdene hadde en vekst på beskjedne 0,7 prosent. Hyttene som ligger ved alpinanlegg hadde en vekst på 6,3 prosent.

– Alpinområdene er attraktive og fortsatt veldig populære blant kjøpere, og folk er villige til å betale for totalopplevelsen de tilbyr. Det kan virke som fjellhyttemarkedet ellers er litt mettet etter rekordhøy aktivitet og sterk prisvekst i de to foregående årene, sier hyttesjefen.

Ikke samme betalingsvilje

Selv om det ble solgt 28,1 prosent færre sjøhytter, økte prisene med 7,1 prosent. 

– Det er sterkt med tanke på at sjøhytteprisene i utgangspunktet ligger på et veldig høyt nivå. På Hvaler er eksempelvis medianprisen nå på 4.850.000 kroner, en økning på 3,2 prosent så langt i år, opplyser Krange. 

HVALER: Sjøhytter er et knapphetsgode, og i første halvår 2022 ble det solgt 28,1 færre slike hytter. Foto: Kaare Martin Granerud

DNB har lagt merke til at betalingsviljen ikke lenger er den samme for mindre attraktive objekter.

– Enkelte hytter som har blitt priset for høyt har blitt liggende usolgt gjennom sommeren, og det er nok en del selgere som har veldig høye prisforventninger som markedet ikke alltid er villige til å møte.

I snitt tar det 68 dager å selge en hytte, fire dager mindre enn i 2021. I fjor ble 2,4 prosent av hyttene solgt over prisantydning, mens i år gjelder det bare 0,8 prosent. Halvparten blir solgt for mindre enn selger ba om.

Vil ta tid å selge hytte nå

DNB Eiendom mener vi er på vei tilbake til normalnivåene vi hadde før hyttemarkedet tok av under pandemien. Det er blant annet på grunn av økende boliglånsrenter, høye strømpriser og prisveksten på matvarer.

– Skal du selge nå, må du belage deg på at det sannsynligvis vil ta noe lengre tid enn det har gjort de to siste årene. Du kan nok heller ikke forvente at et tosifret antall interessenter på visning. Impuls-kjøperne er borte fra markedet, og salget av ferieboliger i utlandet, som Spania, har tatt seg opp i 2022, sier Krange.

DNB-meglerne rapporterer om et økende antall som planlegger å selge hytten frem mot høstferien.

– Det betyr at de som er på hyttejakt kan få veldig mye bra å velge mellom i tiden fremover.