<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå koster hytta deg 440.000 i året

Lav temperatur og høy strømpris gir rekorddyre hyttehelger. Sjefen for Norges Hytteforbund har for lengst boikottet sin egen hytte. – Hytter koster fort 10.000 til 20.000 i måneden i strøm uten at man er der, sier han.

    Publisert 12. des. 2022 kl. 21.00
    Oppdatert 14. des. 2022 klokken 16.57
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 811 ord
    DYR IDYLL: En hytte til 5 millioner kroner koster deg fort de øverste 440.000 kronene av lønnen din. Bare strømkostnaden kan beløpe seg til 5.000 kroner for en helg med dagens strømpriser. Foto: Berge Sag

    – Jeg har ikke vært på hytta siden 3. juli. Jeg skal opp i morgen, men det er for å tette alle luker, sier styreleder Trond Hagen i Norges Hytteforbund.

    Strømprisen har igjen bykset mot 7 kroner, og til helgen er det meldt minus 20 grader på Kvitfjell, der Hagen har en 60 kvadratmeters Drammenshytte fra 1997.

    – Folk drar ikke på hytta lenger. Og de kjører i hvert fall ikke elbil. Vi gjorde en undersøkelse i fjor der 70 prosent sa at de lar være å kjøre elbil på hytta for å spare strøm.

    – I tillegg til strømprisen får man nettleie basert på høyeste forbruk. I fjor betalte folk mellom 6.000 og 8.000 kroner måneden selv om hytta ikke var i bruk. Med dagens strømpriser vil mange få dobbelt så høy strømregning i år. Da snakker vi fort 10.000 til 20.000 kroner i måneden.

    BOIKOTTER: Styreleder Trond Hagen i Norges Hytteforbund har ikke vært på hytta på Kvitfjell siden 3. juli. Nå reiser han på dagstur for å stenge luftelukene slik at strømforbruket kuttes mens hytta står ubrukt. Foto: Norges Hytteforbund

    – Drar ikke på hytta

    På toppen av en høy strømpris kommer den nye nettleien der man i tillegg til forbruk må betale en fastdel basert på gjennomsnittet av det høyeste døgnforbruker i måneden, som typisk kan være tre fredager når hytta varmes opp, elbilen skal lades og fredagstacoen skal tilberedes.

    – Vi har mange medlemmer som henvender seg til oss. Politikerne sier hytte er luksus og at man må leie ut eller selge. Men hvem skal man leie ut eller selge til? spør Trond Hagen.

    – Resultatet er at folk ikke drar på hytta. Eller at man velger å være på hytta flere ganger samme måned i stedet for én helg i måneden på grunn av fastleddet. Sånt er det jo hytteeierne selv som sparer penger på.

    – Kan man ikke fyre med ved?

    – Jo, men vedprisen har doblet seg. Dessuten er det mange i dag som har åpne kosepeiser, sier Hagen.

    Hytta koster deg 440.000 i året

    Gjennomsnittshytta er på 87 kvadratmeter, og hadde i fjor et strømforbruk på mellom 6.000 og 8.000 kWh, ifølge Hagen. Hvis man  har en hytte på over 100 kvadratmeter med strøm som oppvarmingskilde bruker man fort 600 kWh på en kald vinterhelg. Legg på fullading av elbil, og du er fort oppe i 5.000 kroner i strøm for en helg med dagens strømpris.

    Strømmen er den mest synlige hyttekostnaden for øyeblikket. Men hytta har store andre kostnader som også har skutt i været - særlig kapitalkostnadene. Med hytte til 5 millioner gir det 156.000 kroner i rentekostnader etter skatt. Legg til vedlikehold, forsikring, eiendomsskatt og annet, og du er på en årskostnad på 198.000 kroner. 

    Legg til 45.000 i strøm, og du er på 243.000 kroner i året. Med marginalskatt på 45 prosent betyr det at de øverste 440.000 kronene av lønnen ene og alene går til å betale for hytta. 

    Det er før man har lagt inn pris for heiskort til alpinbakken for barna og voksne, lunsj på cafeterian eller andre kostnader og innkjøp for hyttehelgen.

    – I min hytte på 60 kvadratmeter hadde jeg i januar 2022 4.000 kroner i strømutgifter uten å være der. Gjennomsnittshytta har et strømforbruk på 8.000 kWh, hvorav hele 6.000 er i vintermånedene. Hvis hytta er på 120 til 140 kvadratmeter blir det veldig mye penger, sier Hagen.

    Hyttesjef boikotter hytta

    – Mange må ha strømmen på som følge av pålegg fra lokale myndigheter. Det kan handle om vannledninger som ikke ligger frostfritt. Når det da er 15-20 minusgrader på fjellet går strømforbruket i været.

    Likevel er det billigere å være hjemme. Høye strømpriser har allerede påvirket bruken av hyttene.

    – Generelt har strømforbruket på hytter falt med nær 35 prosent i år i forhold til året før. Trenden er at folk holder seg hjemme. Mange er fortvilet, sier Hagen.

    Hagen har ingen planer om å dra på hytta.

    – Jeg skal opp på hytta i morgen, men det er bare for å stenge luftelukene. Det er billigere å la være. Jeg betaler også 300 kroner bare i bompenger i tillegg høy drivstoffpris.

    Hadde han kjørt elbil hadde han sluppet litt billigere, men måtte fort ha ladet elbilbatteriet for 500 kroner - uten strømstøtte.

    – Vi har ikke sett effekten ennå

    Mange av Hytteforbundets medlemmer er pensjonister. Det påvirker betalingsevnen.

    – Gjennomsnittsalderen av våre medlemmer er 62 år. 50 prosent er pensjonister. Med en vanlig pensjon blir over 10.000 i strømutgifter på hytta mye.

    Nå varsler han store konsekvenser for hyttekommunene.

    – Trysil og andre store hyttekommuner har gjerne flere hytteeiere enn innbyggere. 27 kommuner med flere hytter enn innbyggere. Hvis halvparten av hytteeierne ikke drar på hytta får det alvorlige konsekvenser for lokalt næringsliv. Noen har permittert, andre har sagt opp, og noen har gått konkurs. Flere må stenge fordi de ikke har råd til å holde åpent. Men de vil åpne til sommeren. Vi har ikke sett hele effekten av dette ennå. Den kommer etter nyttår.