<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høytrykksspylere til 130 millioner kroner

Ava-gründer Morten Torlei har hentet 24 millioner kroner til norske høytrykksspylere. Med på laget er barnehagegründer Sigurd Steen Aase.

Publisert 19:32 11. mai 2020
Oppdatert 13:11 13. mai 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 661 ord
VEKST PÅ SPYLING: – Vi tredoblet nesten omsetningen i fjor på grunn av vesentlig større distribusjon enn året før, og 2020 er enda bedre, sier Morten Torlei, daglig leder i Ava of Norway. Foto: Ava of Norway

– 2018 var bare et testår. Vi tredoblet nesten omsetningen i fjor på grunn av vesentlig større distribusjon enn året før, og 2020 er enda bedre. Bare så langt i år har vi passert fjorårsomsetningen med god margin, sier Morten Torlei, daglig leder og gründer i Ava of Norway, som frem til midten av april het Swantech.

Norge kan bli selvforsynt med vaskemaskiner, kjøleskap, badekar, barnevogner og stearinlys, uttalte senterpartipolitiker Per Olaf Lundteigen før stortingsvalget i 1993.

Nesten 30 år etter kan Lundteigens drøm gå i oppfyllelse, i hvert fall om vi tar med høytrykksspylere i vareutvalget, og hvis vi godtar at apparatene blir satt sammen i Kina etter norsk utvikling og design.

Har solgt 100.000 spylere

Morten Torlei vokste opp i familiens høytrykksspylerbutikk i Bergen, og de seneste årene har han gått til å utvikle og produsere dem.

Dagens Næringsliv har tidligere omtalt at han i 2016 tok mål av seg til å bli en av de tre største på høytrykksspylere i Europa i 2022.

Bedriften hans er allerede på god vei til å nå målet: Selskapet har så langt solgt rundt 100.000 norske høytrykksspylere.

I dag er Ava-høytrykksspylere, utviklet på Askøy utenfor Bergen, i ferd med å bli rullet ut til flere kontinenter.

Prising fra 28 til 130 millioner

Ved utgangen av 2019 hentet Torlei 24 millioner kroner i kapital til videre vekst. Emisjonen priset selskapet til 130 millioner kroner før den nye kapitalen kom inn.

Det er en kraftig verdiøkning fra forrige emisjon. I oktober 2018 ble selskapet verdsatt til 28 millioner kroner.

Ava of Norway

(Mill. kr) 2019 (prognose) 2018
Driftsinntekter 64 23,4
Driftsresultat 1 2,5
Resultat før skatt - 1,4
Årsresultat - 1,4

Eiere etter transaksjonen: Marianne og Morten Torlei (44,4 %), Momentum Invest og Holding (17,6 %), Harald Torlei Lavik (8,1 %), Arne Alvern Baste (6,7 %), Bifrost og Draupne (6,6 %), andre (16,6 %).

Fra før var shippingmilliardær Johan Odvar Odfjell tungt inne i Ava of Norway gjennom investeringsselskapet Momentum.

I den seneste emisjonsrunden kom barnehagegründer Sigurd Steen Aase med familie inn gjennom investeringsselskapet Bifrost og Draupne.

Bifrost og Draupne eier 6,6 prosent av Ava of Norway. Det tilsier at barnehagegründerne har veddet 10,2 millioner kroner på at Morten Torlei klarer å gjøre Ava of Norway til et norsk høytrykksspylereventyr.

I løpet av 2000-tallet bygget Sigurd Steen Aase og ekskona Eli Sævareid opp Trygge Barnehager, som er landets største private barnehagekjede.

Kapital har tidligere verdsatt den samlede formuen deres til rundt 800 millioner kroner.

Torlei uttalte i oktober at målet var å få inn 30–50 millioner før nyttår, og at flere private equity-fond hadde meldt sin interesse.

GOD START PÅ 2020: Ava of Norway har så langt solgt rundt 100.000 norske høytrykksspylere. Foto: Ava of Norway

– Hva skjedde med interessen fra private equity-fondene?

– Vi hadde samtaler med flere fond og uavhengige investorer. Vi føler at vi fikk full pott, ved at vi sitter med kompetente og engasjerte investorer. Vi har kort vei til videre kapital ved behov.

Anbefaling på tysk nettsted

Planen nå er å befeste stillingen i Norge, og å styrke eksporten.

– Vi er godt representert i Sverige, Danmark og Island. Vi er på full fart inn i Tyskland, og i midten av april fikk vi vår første testomtale i tyske medier, sier Torlei.

«Ava of Norway har revolusjonert høytrykksspyleren og funnet den opp på ny», skriver nettstedet heimwerker-test.de, og gir apparatet en varm anbefaling.

KLAR FOR EKSPORT: Mesteparten av salget i Norge skjer gjennom tradisjonell faghandel, men selskapet er også til stede på Amazon og Komplett. Foto: Ava of Norway

Mesteparten av salget skjer gjennom tradisjonell faghandel, men selskapet er også til stede på Amazon og Komplett. I Norge er Ava til stede hos Coop, Jernia, BilXtra og Mekk.

Kvalitet i alt fra koblinger til vaskeresultat skal være det som skiller Ava fra konkurrentene.

– Det har skjedd veldig lite innovasjon i bransjen siden 1990-tallet. Vi har fordelen med at vi ikke trenger å være bakoverkompatible med koblinger og løsninger. Jeg kjenner bransjen, og hadde muligheten til å lage en ny høytrykksspyler fra bunnen av sammen med broren min, sier Torlei.