<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Arcus slår seg sammen med Altia - danner ny nordisk brennevinsgigant

Den norske brennevinskjempen slår seg sammen med finske Altia.

  Publisert 29. sep. 2020 kl. 07.46
  Oppdatert 29. sep. 2020 klokken 09.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 279 ord
  SAMARBEID: Arcus skal samarbeide med finske Altia.  Foto: Ivan Kverme

  Den norske brennevinsprodusenten Arcus ARCUS har inngått en fusjonsavtale med finske Altia, og det nye vin- og brennevinsselskapet skal hete Anora Group, går det frem av en børsmelding tirsdag morgen. 

  Aksjonærene i Arcus vil, ifølge avtalen, tildeles 0,4618 nye aksjer i Altia. Det tilsvarer rundt 31,4 millioner aksjer. Etter fusjonen vil aksjeandelen være 53,5 prosent for Altia-aksjonærene og 46,5 prosent for Arcus-aksjonærene. 

  Canica, som eies av Stein Erik Hagen, er den største aksjonæren i Arcus med 44,24 prosent av aksjekapitalen. Geveran Trading, som eies av John Fredriksen, innehar andreplassen med rundt ti prosent av aksjene i Arcus. 

  Etter sammenslåingen vil Hagens selskap være den største aksjonæren med 22,4 prosent av aksjene, det statlige finske investeringsselskapet, Vake, blir nest største aksjonær med 19,4 prosent, mens Fredriksens selskap kaprer den siste pallplassen med 4,6 prosent eierandel. 

  Jakter vekst

  «Sammenslåingen vil skape signifikante verdier for aksjonærene i begge selskaper og det nye selskapet vil være i en enda sterkere posisjon for å jakte vekst utover det nordiske kjernemarkedet», uttaler Michael Holm Johansen, styreleder i Arcus, i børsmeldingen. 

  Det kombinerte selskapet vil søke ytterligere vekst gjennom målrettede fusjoner og oppkjøp (M&A), går det frem av meldingen. Kombinasjonen av vekst og produktlanseringer vil kunne gi netto ebitda-synergier på rundt 8-10 millioner euro årlig, melder TDN Direkt. 

  De fleste synergier oppnås innen om lag to år fra sluttføring av fusjonen, heter det.

  Johansen skal ha den samme rollen i det nye selskapet, mens Altia-sjefen, Pekka Tennilä, utnevnes som ny konsernsjef i Anora Group. 

  Sammenslåingen er forventet å gjennomføres i løpet av første halvår neste år og Anora Group vil primært være notert på Helsinki-børsen, men også ha en sekundærnotering på Oslo Børs. 

  De største aksjonærene i både Altia og Arcus har allerede gitt sin forhåndsgodkjennelse til avtalen.