Hun påpeker at klassiske varer som ikke går ut på dato står høyt i kurs.
– Folk er ikke så opptatt av merke, men om det er ull, silke eller laget på en ordentlig måte, sier hun.
– Bedre sortering
Antall tonn tekstiler som er blitt samlet inn de seneste årene er gått kraftig opp, til 30.000 i fjor. Samtidig har kun 70 prosent av det folk legger i Fretex-boksene gjenbruksverdi, mens 30 prosent har gjenvinningsverdi.
Med større tonnasje går kostnadene med manuell sortering opp og det blir vanskeligere å finne kvalitetsvarene, forteller innkjøpssjefen.
Kjønstad forteller at kjeden sparer penger på at tøyet er kortreist, ettersom butikken i Universitetsgata ligger kun 200 meter fra Ferner Jacobsen.
– Det er enklere å håndtere fordi klærne sorteres separat, og du slipper å lete etter kasjmirgensere i samme pose som sokker og stretchlaken, sier hun.
– Det vi ønsker å få er varer som kan kan gjenbrukes, da dette generer mer penger til Frelsesarmeens sosiale arbeid, legger hun til.
Håper på flere menn
Både Ferner og Kjønstad poengterer at bruktklær gir unge som ellers ville kjøpt rimelige fast-fashion-produkter, mulighet til å kjøpe klær av bedre kvalitet til samme pris.
– Hos oss at du kan kjøpe en ullgenser til 299, mens en genser til tilsvarende pris hos en fast fashion-kjede er laget i ren polyester, sier Kjønstad.
Hun håper samtidig ikke bare å inspirere unge til å kjøpe bedre, men også få flere menn til å donere.
– Herretøy er ikke det vi får mest av i Fretex-boksene våre. Men interessen er økende. Vi hadde en «Herrenes aften» for to uker siden var en kjempesuksess. Alt ble utsolgt på to timer.