<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener «harryhandel» utgjør en trussel mot folkehelsen

Grensehandelen stiger mer enn forventet. Direktøren for bransjepolitikk i Virke mener nordmenns handlevaner i nabolandet utgjør en trussel mot folkehelsen, og at regjeringen bør iverksette raske tiltak for å få ned grensehandelen.

  Publisert 8. juli 2022 kl. 09.09
  Oppdatert 8. juli 2022 klokken 09.15
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 187 ord
  OPPGANG:Grensehandelen ligger på et høyere nivå enn tidligere antatt. Virke

  Grensehandelen ligger på et høyere nivå enn tidligere antatt.

  Dette viser resultatene fra SSBs grensehandelsundersøkelse fra juli.

  Ifølge undersøkelsen brukte nordmenn 2,5 milliarder kroner på grensehandel, noe som setter ekstra press  omsetning og arbeidsplasser i norsk dagligvarehandel, ifølge direktøren for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

  – Under pandemien økte omsetningen i norsk dagligvarehandel betydelig, og butikkene ansatte flere folk. Skal vi beholde noe av denne økte omsetningen må regjeringen iverksette tiltak, sier Hammerstad.

  Av varene som handles i nabolandet er omtrent 40 prosent mat- og dagligvarer, mens omtrent 40 prosent består av varer som er kraftig avgiftsbelagt i Norge som tobakk, alkohol og sukkerholdige produkter.

  Hammerstad tror de store avgiftsforskjellene vanskeliggjør evnen til norske dagligvarebutikker å konkurrere mot svenskene, og mener at fjerningen av sjokolade- og sukkeravgiften og mineralvannavgiften i 2021 var et steg i riktig retning. 

  Videre mener Hammerstad at SSBs tall viser at «harryhandel» utgjør en trussel mot folkehelsen.

  – Hamstring av brus, mineralvann, alkohol, snus, tobakk og søtsaker går ut over folkehelsa. Dette bør være ytterligere motivasjon for regjeringen til å iverksette raske tiltak mot grensehandelen, sier Hammerstad.