<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk konsumprisindeks opp 6,3 prosent på 12 måneder

Norsk KPI har steget kraftig viser tall fra SSB.

Publisert 11. juli 2022
Oppdatert 11. juli 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
KPI: Den norske konsumprisindeksen har steget med 6,3 prosent på årsbasis.  Foto: Thansen
KPI: Den norske konsumprisindeksen har steget med 6,3 prosent på årsbasis.  Foto: Thansen

Fredag morgen blir det kjent at norsk KPI har steget med 6,3 prosent. Dette er 0,6 prosent høyere enn tolvmånedersendringen i mai. Prisveksten er dermed fremdeles på det høyeste nivået siden 1988. 

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, uttaler seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB. 

KPI justert for avgiftsendringer og energivarer steg med 3,6 prosent fra juni i fjor til juni i år, opp fra 3,4 prosent i mai.

Høye priser på mat og energi

Matvarepriser steg med 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022. 

– En så stor økning i matvareprisene steg med 5,6 prosent fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvarepriser i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandører kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Kristiansen. 

Hoveddriverne bak oppgangen i matvareprisene var kjøtt, brød og andre kornprodukter. Prisen på kjøtt steg med hele 9,8 prosent. 

Fra mai til juni steg elektrisitsetprisene inkludert nettleie med kun 0,9 prosent. Samtidig er tolvmånedersendringen fra juni fjor på hele 28,4 prosent. Fra mai til juni steg også drivstoffprisene med 12,8 prosent. Sammenliknet med juni i 2021 er prisene opp voldsomme 56,4 prosent.

Strømstøttens effekt

SSB har beregnet en KPI der strømstøtten er fjernet, for å vise strømstøtteordningens effekt på inflasjonen. Forskjellen mellom den offisielle KPI og den hypotetiske indeksen er dermed den dempende effekten som strømstøtten har hatt på prisveksten.

Den hypotetiske indeksen viser en KPI-vekst på 8,2 prosent. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersveksten med 1,9 prosentpoeng.