<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mister tillit til Kina

Kinas status som en attraktiv investeringsdestinasjon er i ferd med å bli erodert, etter at kineserne har innført en rekke inngripende og overdrevne covid-nedstengninger, advarer EUs handelskammer i en ny rapport.

Publisert 21. sep. 2022 kl. 11.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
UFORUTSIGBART: Stadige covid-nedstengninger i Kina har begynt å tære på investeringsviljen til europeiske selskaper, advarer EUs handelskammer.  Foto: Bloomberg

EUs handelskammer publiserte onsdag en rapport hvor de advarte Kina om at selskaper er i ferd med å miste tillit til landet, med henvisning til landets «ufleksible og inkonsekvent implementerte» covid-regler som en hovedgrunn. 

EUs handelskammer har tatt i mot innspill fra 1.800 medlemsbedrifter, blant annet 967 anbefalinger for Kina, EU og europeiske selskaper som er relatert til å skulle gjøre forretninger i verdens mest folkerike land. Rapporten omhandler alt fra Taiwan til handle, og alt midt i mellom. 

Blant annet var det et forslag om at Kina bør avstå fra «uregelmessige politiske endringer», bygge ut samarbeidet med EU samt øke internasjonale flyvninger. Samtidig anbefales det er EU bør proaktivt engasjere seg med Kina og avvise oppfordringer om å trekke seg ut av landet.

Ser etter alternativer

Ifølge Joerg Wuttke, som leder EUs handelskammer i Kina, har det dukket opp en stor forskjell mellom Kina og resten av verden det seneste året. For der hvor andre land fortsatt er forpliktet til globalisering, har Kina fortsatt å vende seg innover, mener Wuttke.

– Verden lever med flokkimmunitet, og Kina venter til verden blir kvitt omicron, noe som selvfølgelig er usannsynlig, sier Wuttke med en referanse til Kinas strenge nulltoleranse for covid. 

Kina på deres side hevder at deres politikk er nødvendig for å forhindre at helsesystemet blir overbelastet, i tillegg til uakseptabelt mange døde. 

Ifølge rapporten ser rekordmange selskaper etter alternative steder å flytte nåværende eller planlagte investeringer. Og i forrige måned gikk en amerikansk handelslobbyorganisasjon ut og sa at Kinas strenge covid-tiltak nå har overgått det sure forholdet mellom USA og Kina som det største bekymringen for amerikanske selskaper i landet.