<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ølkjede slår seg selv konkurs

Pengene har fosset ut av Gulating Gruppen, og ølkjeden har etter flere forsøk mislyktes med å få på plass finansering. Nå melder selskapet oppbud.

    Publisert 4. okt. 2022 kl. 16.35
    Oppdatert 18. nov. 2022 klokken 12.56
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 454 ord
    KONKURS: Gulating Gruppen klarte ikke å lande en bærekraftig finansieringsløsning og melder nå oppbud. Her fra Gulating pub i Tønsberg. Foto: Gulating Gruppen

    Det var på mandag i forrige at ølkjeden Gulating Gruppen hadde igangsatt en kriseemisjon i det som ble beskrevet som det «som i praksis vil være en aller siste utvei for å sikre videre finansiering».

    Siden har selskapet jobbet intenst med å overtale aksjonærer og leverandører om å skyte inn 10 millioner kroner, enten i form av å tegne nye aksjer til «en svært lav kurs», pålydende 0,2 kroner pr. aksje, eller en konvertering av gjeld, eller eventuelt en kombinasjon av disse. 

    Fristen ble satt til mandag denne uken, men tirsdag ettermiddag opplyser selskapet at det ikke har vært i stand til å lande en finansieringsløsning. Nå melder Gulating oppbud.

    «Selskapet er insolvent og drifter med tap. Selskapet har gjort sitt ytterste for å finne en løsning som vil være i stand til å sikre videre drift. Til tross for innsatsen, har ikke noen finansieringsløsninger vært mulig å oppnå», skriver selskapet.

    Tapssluk

    På bakgrunn av den utfordrende finansielle situasjonen har styret i selskapet besluttet å melde oppbud, ifølge meldingen.

    – Dette er blytungt. Vi har fått ekstrem god respons på det siste emisjonsforsøket, vi har fått mange lykkeønskninger, forpliktelser og tegninger, men summen av dette var ikke nok, sier adm. direktør Tom Anders Solberg til Finansavisen.

    – Vi kom rett og slett ikke i mål, og da har vi ikke flere steiner å snu, sier han.

    GIKK IKKE VEIEN: Storeier og styreleder Rolf Ivar Skår (t.v.). Foto: Gulating Gruppen

    Ølkjeden har vært et tapssluk siden oppstarten i 2013. I perioden 2014 til 2021 har selskapet et akkumulert tap på anslagsvis 75,6 millioner kroner. Den kortsiktige gjelden beløp seg på 6,2 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, hvorav leverandørgjelden utgjorde 1,8 millioner kroner.

    Leverandørgjelden er, etter det Finansavisen forstår, stadig blitt høyere da leverandører har fortsatt å levere produkter i år i en forventning om at en løsning er rett rundt hjørnet.

    Mange forsøk

    Gulating Gruppen har jobbet intenst med ulike løsninger i hele år. Den 1. mars i år skrev Solberg til aksjonærer og leverandører at selskapet er i avsluttende samtaler med nye hovedeiere.

    Den 6. april skrev Solberg i et nytt skriv at dialogen med långivere og nye eiere er god, og at det da gjennomførte en selskapsgjennomgang. Målet var å gjøre opp alle forpliktelsene senest 30. april.

    13. juli meldte selskapet at den opprinnelige planen hadde gått i vasken. I samme skriv skrev Solberg at det har snudd seg rundt og funnet en plan som «er minst like bra som opprinnelig plan».

    «Helt konkret innebærer dette at en ny eierstruktur av selskapet, som inkluderer eksisterende leverandører og samarbeidspartnere, vil være på plass snarlig – forhåpentligvis innen august/senest september», het det.

    Den 26. september kom imidlertid kontrabeskjeden om at en fullendt finansieringsløsning falt fra for under en uke siden. Nå har altså også det aller siste forsøket heller ikke gått veien.