<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

WTO: Venter skarp nedgang i internasjonal handel

Redusert etterspørsel i vesten og begrensninger i den Kinesiske økonomien, veier tungt på internasjonal handel. – Utsiktene for 2023 har blitt betydelig mørkere, sier Ngozi Okonjo-Iweala, generalsekretær i WTO.

  Publisert 5. okt. 2022 kl. 20.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 250 ord
  NEDGANG: Nye estimater fra Verdens Handelsorganisasjon reker mot en mulig resesjon.  Foto: Bloomberg

  Verdens Handelsorganisasjon (WTO) forventer kraftig nedgang i internasjonal handel det kommende året. 

  En nedgang vil lette på inflasjonspresset, men heve risikoen for en global resesjon, viser nye tall fra WTO.

  Økte energipriser og høyere renter tærer på etterspørselen til husholdninger globalt, en faktor som kan føre til en økning i internasjonal handel på 1 prosent i 2023, skriver WTO. 

  Dette vil være en sterk nedgang fra tidligere prognoser på 3,4 prosent, til sammenligning var estimatene for 2021 på 9,7 prosent. 

  En nedgang i internasjonal handel kan redusere prispress gjennom å redusere presset på globale forsyningskjeder og redusere transportkostnader. De samme faktorene øker også sjansen for negativ vekst i den globale økonomien. 

  – Den globale økonomien møter en flergrenet krise, sier Ngozi Okonjo-Iweala, generalsekretær i WTO. 

  Reduserer estimatene

  WTO har redusert estimatene for global vekst i 2023 til 2,3 prosent fra tidligere 3,3 prosent, samtidig advarer de at en skarpere nedgang kan komme dersom sentralbankene hever renter for fort. 

  – Utsiktene for 2023 har blitt betydlig mørkere, sier Okonjo-Iweala.

  Det er flere langsiktige trender som tynger internasjonal handel, inkludert økte tariffer og andre barrierer som reduksjon i globalisering. 

  Deglobalisering blir også intensivert som et resultat av Russlands invasjon av Ukraina, sammen med andre geopolitiske spenninger. 

  Ifølge S&P Global Handel falt nye eksportordre i september med det største tempoet siden juni 2020, en tid hvor pandemien hadde ført til nedstengning for store deler av den globale økonomien.

  – Dette er svært edruelige nyheter, sier Anabel Gonzalez, avdelingsdirektør i WTO. 

  Reduksjonen i internasjonal handel kan føre til reduserte fraktrater, som kan bidra til å nedkjøle økonomien og inflasjonspresset.