<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kritiserer prisøkning hos matkjedene

Mat- og landbruksminister Sandra Borch (Sp) mener dagligvarekjedene har satt opp prisen på flere matvarer mer enn det er grunnlag for.

Publisert 17. okt. 2022 kl. 08.36
Oppdatert 17. okt. 2022 klokken 08.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
LANDBRUKS- OG MATMINISTER: Sandra Borch. Foto: NTB

En økning i matprisene på 12 prosent er ifølge Statistisk sentralbyrå den viktigste årsaken til at årsinflasjonen lå på 6,9 prosent i september. Statsråd Borch mener kjedene har satt opp prisene mer enn nødvendig på en del matvarer, skriver Dagens Næringsliv.

– Matregningen er nå veldig krevende for mange husholdninger. Vi opplever nå sterkere prisvekst på matvarer enn på flere tiår, og vi ser dessverre eksempler på prisøkninger som er vanskelig å forklare, sier hun.

– Jeg forventer at dagligvarekjedene viser ansvar og ikke øker prisene mer enn kostnadene tilsier.

Borch bruker smør som eksempel og sier at prisen bonden får for melken har økt med 6 prosent, mens prisen i butikk er blitt nesten 22 prosent høyere.

Kjedene påpeker på sin side at det ikke bare er råvarekostnadene som har økt.

– I tillegg til tidenes høyeste prisøkninger fra leverandørene, har vi fått kraftige kostnadsøkninger for butikkene. Vår lønnsomhet går ned i 2022, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi.

– Vi har ikke tatt ut prisøkningen i samme skala som vi har fått fra leverandørene. I tillegg har vi ekstremt mye større kostnader på strøm og transport som vi ikke tatt ut til fulle, supplerer styreleder Kjetil Monsen Ebbesberg i Coop Øst.

(NTB)