<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solgte privatflyet etter Twitter-mas

Bernard Arnault gikk lei av at flyturene hans ble delt på Twitter. Verdens nest rikeste avslører nå at luksusgiganten LVMH har solgt privatflyet sitt.

    Publisert 17. okt. 2022 kl. 14.53
    Oppdatert 17. okt. 2022 klokken 15.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 459 ord
    LEI AV MASET: LVMH, ledet av Bernard Arnault, solgte privatflyet. Foto: NTB

    Rikes bruk av privatfly ble et hett tema i Frankrike denne sommeren. Politikere foreslo beskatning og til og med forbud, og Twitter-konti poppet opp for å avsløre hvor forurensende privatflybruk er.

    To av disse, «I Fly Bernard» og «Bernard’s Airplane», har sporet Bernard Arnault og hans reiseruter, men nå har verdens nest rikeste mann gått lei og solgt LVMHs privatfly, opplyste ifølge Bloomberg hovedpersonen selv på luksusgigantens radiostasjon Radio Classique mandag. 

    – Konsernet hadde et fly, men etter alle disse historiene solgte vi det. Resultatet er at ingen nå kan se hvor jeg reiser fordi jeg leier fly når jeg bruker privatfly, sa Arnault.

    – Kan gi konkurrenter ideer

    73-åringen er god for nesten 133 milliarder dollar, og passerte i forrige uke Amazon-gründer Jeff Bezos på Bloombergs milliardærindeks.

    Arnaults sønn Antoine forsvarte bruken av flyet av typen Bombardier Global 7500 på fransk TV i forrige uke.

    – Flyet er et arbeidsverktøy. Konkurransen i vår industri er hypersterk, og et privatfly gir ledere et forsprang i kampen om å bli den første med et nytt produkt eller en avtale, sa han på France 5-programmet «C à Vous.»

    I mandagens radiointervju kom junior ifølge nyhetsbyrået med en annen forretningsmessig grunn til å holde selskapets reiser hemmelige.

    – Det er ikke veldig bra at våre konkurrenter kan vite hvor vi befinner oss hele tiden. Det kan gi dem ideer og ledetråder, sa han.

    Norsk «monsterskatt» på vei

    Rikes privatflybruk har vært mye omtalt også i norsk presse, og i mai i år sendte Finansdepartementet ut på høring nye regler for å unngå at eiere med betydelige eierinteresser belaster sine egne selskaper med såkalt privat konsum. Skatten har fått kallenavnet «monsterskatten» grunnet den ekstremt høye sjablongen som benyttes, og skatteekspert Per-Ole Hegdahl i Danske Bank åpnet for at dette kan ha gjort utslaget for at Kjell Inge Røkke tidligere i høst meldte flytting til Sveits.

    LVMH-FLYET: Bernard Arnault og hans luksuskonsern eide et fly av typen Bombardier Global 7500. Foto: Bombardier/Bloomberg

    Reglene vil utløse sjokkhøye skatteregninger til dem som har kjøpt formuesobjekter som bolig, fritidsbolig, båt, helikopter og fly gjennom eget selskap – og selv disponerer objektet privat.

    «Monsterskatten» ble ikke tatt med i statsbudsjettet for 2023, noe finansminister Trygve Slagsvold Vedum  forklarte med at det ville ta for lang tid å gå gjennom høringssvarene.

    – Mange har vært kritiske til størrelsen av skattesjablongen, men også vært bekymret for rettssikkerheten. Bevisbyrden ligger ene og alene i skattebetalernes fang, uttalte fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til foreningens egne nettsider på dagen budsjettet ble lagt frem.

    Regjeringen tar sikte på å legge frem et justert forslag om skattlegging av privat konsum i 2024.