<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tobakkgigant gjør et siste forsøk

Philip Morris International sukrer budet på Swedish Match, men markedet er ikke overbevist.

  Publisert 20. okt. 2022 kl. 10.12
  Oppdatert 20. okt. 2022 klokken 10.14
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 235 ord
  AMERIKANERE BYR MER: For svenske Swedish Match. Foto: Bloomberg

  Amerikanske Philip Morris International (PMI), verdens største tobakkselskap, høyner gjennom datterselskapet Philip Morris Holland Holdings (PMHH) sitt bud på Swedish Match fra 106 til 116 svenske kroner pr. aksje, går det frem av en pressemelding.

  Budet verdsetter Swedish Match til 176,4 milliarder svenske kroner.

  Aksjen stiger riktignok fra i torsdagens handel i Stockholm, men bare 1,5 prosent fra onsdagens sluttkurs til 111,95 svenske kroner – altså godt under tilbudskursen.

  Philip Morris understreker at budet ikke vil bli høynet ytterligere.

  Kraftig dollarstyrkelse

  – Vederlaget i det reviderte budet gjenspeiler først og fremst den økte nettoverdien PMI henfører til den del av Swedish Match-kontantstrømmen som genereres i amerikanske dollar, med bakgrunn i de valutakursendringer som har skjedd siden det opprinnelige budet ble offentliggjort i mai, sier PMI-sjef Jacel Olczak i en kommentar.

  Endringen er at dollar siden 11. mai har styrket seg kraftig mot de fleste valutaer, inklusive den svenske kronen. USDSEK har gått fra 10,06 til 11,20. 

  – Utover dette mener vi at svekkelsen av de globale økonomiske utsiktene, aksjemarkedene og rentemiljøet siden offentliggjøringen av mai-budet ytterligere styrker det reviderte budets attraktivitet for Swedish Match-aksjonærene, legger han til.

  Står på 90 prosents aksept

  PMI, som har Marlboro blant sine mest kjente merkenavn, krever fortsatt minst 90 prosents aksept, og anser dette som «en kritisk faktor for å kunne realisere det fulle potensialet av sammenslåingen,» heter det. 

  Akseptperioden avsluttes 4. november.