<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det kan være mange som jakter tilbud i år

Butikkene merker effektene av økt inflasjon, økt rente og økt usikkerhet. Ifølge Virke ventes omsetningen i årets Black Week å synke med flere hundre millioner.

Publisert 1. nov. 2022 kl. 10.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
FLERE AVSTÅR: Her fra en Power-butikk i Oslo på Black Friday i 2020. Foto: NTB

Om tre uker er det Black Week ute i butikkene, som toppes med den store shoppingdagen Black Friday 25. november. Virke og Kvarud Analyse tror ikke at omsetningen i løpet av uken blir like stor som i fjor.

Deres anslag er at det vil bli handlet for rundt 16,1 milliarder kroner i løpet av Black Week. Til sammenligning var omsetningen i denne uken på 16,5 milliarder i fjor.

Black Friday-omsetningen ventes imidlertid å gå opp fra 3,1 milliarder til 3,2 milliarder kroner.

– Black Friday er kommet for å bli, men denne handledagen har krympet de siste årene, sier Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk i Virke.

Etter et Black Friday-byks på over 16 prosent i 2015 og ny vekst de tre påfølgende årene, er Black Friday i større og større grad blitt til Black Week, forklarer han.

Lavere oppslutning

I Virkes nyeste medlemsundersøkelse fremgår det at 61 prosent av kjedetilknyttede handelsvirksomheter planlegger kampanjer knyttet til Black Friday og Black Week. Det utgjør en nedgang på 3 prosentpoeng fra 2021 – og et fall på 10 prosentpoeng fra 2019, før coronapandemien.

Flere oppgir klima og miljø som årsak til at de avstår fra å delta i kampanjeperioden.

Størrelsen på virksomheten spiller også inn, og blant frittstående butikker er hensynet til virksomhetens økonomi den mest utbredte forklaringen.

– Samtidig har mange tilpasset seg Black Friday og Black Week, og at forbrukere venter å få noen gode tilbud. Handelen har merket at forbrukerne holder igjen som følge av økt inflasjon, utsikter til økt rente og økt usikkerhet, og det kan være mange som jakter tilbud i år, sier Hammerstad.