<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tusenvis av ansatte går ut i streik på Black Friday

Tusenvis av ansatte i netthandelsgiganten planlegger å streike på Black Friday.

Publisert 24. nov. 2022 kl. 15.14
Oppdatert 24. nov. 2022 klokken 15.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 243 ord
STREIK: Her fra et Amazon-varehus i Rheinberg, Tyskland.  Martin Meissner

Tusenvis av Amazon-ansatte i rundt 40 land planlegger å gå ut i streik i på årets travleste handelsdag, Black Friday, ifølge Bloomberg

De ansatte ved den amerikanske netthandelsgiganten krever bedre lønns- og arbeidsvilkår for å takle økte levekostnader. 

Kampanjen, som har fått navnet «Make Amazon Pay», koordineres av en internasjonal koalisjon av fagforeninger, med støtte fra miljø- og menneskerettsorganisasjoner.

Ansatte i Europa, samt USA, Storbritannia, India, Japan, Australia og Sør-Afrika er med på kampanjen. 

Vil ramme viktige markeder

Fagforeningene i Frankrike og Tyskland står i spissen for aksjonen, og det planlegges streik i 18 store varehus, med mål om å ramme forsendelser på tvers av viktige europeiske markeder.

Amazon har lovet en bonus på 500 pund for ansatte i Storbritannia dersom de ansatte ikke har «uautorisert fravær» mellom 22. november og 24. desember. Bonusen oppfattes som en oppfordring til ikke å streike, noe som er ulovlig. 

– Vi er ikke perfekte

– Det er på tide at teknologigiganten umiddelbart avslutter sin forferdelige atferd og i stede følger loven og forhandler med de ansatte, som vil forbedre jobbsituasjonen sin, sier generalsekretær Christy Hoffman i fagforeningen UNI Global Union.

Amazon har hatt et langvarig problem med dårlige arbeidsvilkår. Ansatte over hele verden har i lang tid uttrykt misnøye med selskapet, som har fått tittelen som verdens største og mest verdifulle nettbutikk.

– Selv om vi ikke er perfekte, så vil du se at vi tar vår rolle veldig alvorlig ved å gjøre mye for å bedre forholdene, sa Amazon-talsmann David Nieberg.