<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå har konkursraset kommet – rammer særlig én bransje

Flere spådde et konkursras etter at pandemien brøt ut våren 2020, men den har latt vente på seg – til nå.

  Publisert 1. des. 2022 kl. 07.32
  Oppdatert 1. des. 2022 klokken 11.10
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 235 ord
  Særlig serveringsbransjen blir rammet av en konkursbølge nå. Foto: Jose Sarmento MatosBloomberg

  I november har tre ganger så mange bedrifter gått konkurs, sammenlignet med samme måned i fjor. Det skriver Dagens Næringsliv.

  Nye tall ved utløpet av november viser 2781 konkurser så langt i år, en økning på 12,5 prosent fra i fjor. I november var økningen på 18 prosent.

  Det er fortsatt færre konkurser enn i 2020 og i 2019, skriver avisen, men særlig én bransje skiller seg ut.

  I november gikk 43 serveringsvirksomheter med 265 arbeidsplasser konkurs, en tredobling fra november i 2021. Så langt i år har 310 serveringsvirksomheter gått konkurs, en økning på 40 prosent fra i fjor og 27 prosent fra 2019.

  – Med det bakteppet vi ser nå, med stigende rente og strømpris, frykter jeg det blir fryktelig stille i den bransjen fra nyttår, sier Christian Aandalen, adm. direktør i inkassoselskapet Fair Group til DN.

  Aandalen var blant dem som varslet om en konkursbølge i 2020, som ikke kom.

  – Men nå spøker det i flere bransjer. I takt med at folk får dårligere råd er det ikke bare serveringsbransjen som vil bli skadelidende, men også detaljhandel og andre tjenestesektorer. Det blir også spennende å se hvordan nedgangen i bolig- og hyttepriser vil slå ut for en bygg- og anleggssektor som så langt har klart seg rimelig bra. Så det er mange røde flagg nå, sier han.