<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenns forbruksgjeld øker

Den samlede usikrede forbruksgjelden økte med 1,6 milliarder kroner i november. 

  Publisert 1. des. 2022 kl. 09.55
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 184 ord
  JULESHOPPING: Black Week og andre shoppinghøytider før jul bidro til å øke forbruksgjelden til nordmenn i november. Foto: Bloomberg

  Nye tall fra Gjeldsregisteret torsdag viste at nordmenns samlede usikrede forbruksgjeld økte med 1,1 prosent i november, som tilsvarer 1,6 milliarder kroner. Samlet har nordmenn nå 151,7 milliarder kroner i usikret forbruksgjeld. 

  Gjeldsveksten skyldes økning i ikke-rentebærende gjeld, som i hovedsak består av ikke-forfalte kredittkortbetalinger (kredittkortgjeld). Tallene viser også en betydelig økning i forbrukslån. 

  Lavere gjeld i år

  – Årsaken til veksten i forbruksgjelden i november ser ut til å være sammensatt. På den ene siden gjenspeiler kredittkortgjelden økt forbruk som følge av «Black Week» og tilhørende handledager, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret, og legger til: 

  – En uvanlig høy økning i forbrukslån kan i tillegg skyldes husholdningenes behov for å dekke kortsiktige likviditetsutfordringer, blant annet som følge av økte kostnader.

  Ifølge Årrestad er foreløpig den samlede gjelden 1,2 prosent, 1,8 milliarder kroner, lavere enn samme tidspunkt i fjor. 

  – Så vi får håpe folk har benyttet seg av gode november-tilbud, og raskt betaler ned forbruksgjelden sin igjen, sier han. 

  Handel med kredittkort ndte med en «all-time high» etter Black Week, og sammenlignet med fjoråret økte ikke-forfalt kredittkortgjeld med 8,1 prosent, til 25,6 milliarder koner. Dette er også 0,6 milliarder høyere enn pre-pandeminivået i 2019.