<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

XXL henter en halv milliard – går ut av Østerrike

XXL henter en halv milliard i frisk kapital, varsler vesentlig lavere bruttomargin og går ut av Østerrike etter år med tap. 

  Publisert 21. des. 2022 kl. 07.32
  Oppdatert 21. des. 2022 klokken 09.35
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 394 ord
  OPPDATERING: XXL oppdaterer markedet. Foto: XXL

   

  XXL oppdaterer investorene i en børsmelding og melder om vanskelige markedsvilkår.

  Lavprisgiganten har blitt enige med sine banksamarbeidspartnere om å hente 500 millioner kroner i frisk kapital, som vil bli brukt for å betale tilbake lån.

  Flere eksisterende aksjonærer har gitt forhåndsforpliktelser til å tegne nye aksjer:

  • Altor (119 millioner kroner)
  • Øyvind Tidemandsens Dolphin Management (50 millioner kroner)
  • Arctic Asset Management (30 millioner kroner) 
  • Funkybiz, styreleder Hugo Maurstads selskap (10 millioner kroner) 

  Emisjonen er blitt fullt ut garantert av Altor til og det er satt et gulv på 3,70 kroner pr. aksje. XXL-aksjen stengte tirsdag i 4,44 kroner – vesentlig høyere enn gulvet i emisjonen.

  Det opplyses også at XXL har fått støtte fra andre eiere, deriblant Ferd, som har sagt at de vil tegne seg for aksjer som tilsvarer det de allerede eier.

  «Gjeldssituasjonen har vært en av våre største bekymringer for XXL, og derfor ser vi det som positivt at det vil bli løst. Markedet er imidlertid fortsatt svært svakt, og vi forventer at ebitda-estimatene for 2023 reduseres med 10-20 prosent basert på den svake oppdateringen», skriver Pareto Securities.

  Guider lavt

  Selskapet kommer også med guiding for fjerde kvartal. 

  Inntektene forventes å ende på rundt 2,3 til 2,4 milliarder kroner, dog med vesentlig lavere bruttomarginer ettersom selskapet fokuserer på likviditet. EBITDA estimeres til 50-100 millioner. 

  I fjor i samme kvartal endte driftsinntektene på 2,7 milliarder og EBITDA på 403 millioner. Årets EBITDA-resultat for fjerde kvartal er hele 75-88 prosent lavere enn fjoråret. Det er også før effektene av utgangen av Østerrike som også er meldt, og eventuelle nedskrivninger.

  Kontantreservene ventes å være på 600 millioner, ned fra 1,1 milliarder ved utgangen av 2021.

  «XXLs markeder har fortsatt å være utfordrende i fjerde kvartal 2022 drevet av lav forbrukertillit og redusert etterspørsel etter sportsutstyr generelt. Markedet er preget av høye lagernivåer i hele verdikjeden, noe som resulterer i aggressiv prising og overdreven kampanjeaktivitet. For XXL har salget vært lavere enn i fjor, med oktober som en treg og svak måned», skriver selskapet i meldingen.

  Ut av Østerrike

  Ledelsen har også gått gjennom driften i Østerrike og funnet ut at aktiviteten skal avsluttes i løpet av 2023.

  – XXL har tatt Norge, Sverige og Finland med storm, men har ikke gjort suksess i Østerrike, sier Stein Eriksen, midlertidig konsernsjef i XXL, i børsmeldingen.

  Selskapet vurderer nå salg av hele Østerrike-avdelingen, og skal stenge 3 av de 8 varehusene i landet i tillegg til hovedlageret. Målet er også å ikke tape noen penger på Østerrike-exiten.