– Vi har ikke mulighet til å kommentere avkastningen, men vi kan si at investorene våre sannsynligvis er svært fornøyde med denne investeringen, sier toppsjef Ingrid Teigland Akay i det norske oppkjøpsfondet Hadean Ventures til Finansavisen.
Investeringen på nærmere 50 millioner kroner i Themis ble gjort på sommeren i 2019.
Selskapet har en av de mest lovende vaksinekandidatene for covid-19, og har i flere runder mottatt støtte fra Oslo-baserte CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation), et initiativ startet av blant andre Erna Solberg, Bill Gates, Wellcome Trust og World Economic Forum.
– Planen er at Themis' vaksinekandidat skal inn i klinisk utviklingsfase senere i år, sier Akay.
Kjendisbonanza
Når et oppkjøpsfond selger et selskap, blir kapitalen oftest utbetalt til investorene.
Det betyr at kjendisinvestorer som Stein Erik Hagens Canica, Odfjell-familien med Planet 9 og Varner-familien kan vente seg en snarlig utbetaling. Sundt-familien investerte også tidlig i Hadean, og har i tillegg leid ut lokaler til fondet i havgapet på Dronningen på Bygdøy.
Det er også en rekke andre institusjonelle investorer på eiersiden. Den statlige PE-investoren Argentum var tidlig inne sammen med KLP, Gjensidigestiftelsen, MP Pensjon, Trond Mohn Stiftelse, Centragruppen og Oslo Pensjonsforsikring. Og nå blir altså den første gevinsten realisert for disse.
Selv toppsjef Frode Strand-Nielsen i PE-forvalteren FSN Capital har investert egne sparepenger i Hadean Ventures. I tillegg har en av grunnleggerne av KKR, et av verdens største oppkjøpsfond, dollarmilliardæren George R. Roberts, investert i fondet og kan vente seg en utbetaling.
Hentet 160 millioner under coronakrisen
Men med en voldsom kapitalflyt mot farmasi- og biotekselskaper mister derimot ikke Hadean et rødt øre i forvaltningskapital. Snarere tvert imot.
– Vi ønsket å øke fondet for å utnytte muligheter vi ser i forbindelse med krisen enda bedre, sier Akay, som i coronakrisen har stablet på plass nye 14 millioner euro i fondet.
Forvaltningskapitalen er nå på en snau milliard norske kroner.
Hun legger til:
– Flere av våre investorer ønsket å øke sin allokering, og vi er også veldig fornøyd med at Investinor kom inn med sitt nye fondsmandat.
– Med et voldsomt fokus på helse- og biotekselskaper for øyeblikket, vil det være en mulighet å hente mer kapital eller starte et nytt fond for å være klare til å kjøpe flere selskaper?
– Akkurat nå har vi fullt fokus med å investere fra vårt nåværende fond, men vi har helt klart ambisjoner om å vokse videre med flere fond når tiden er rett.
Luktet oppkjøpet
Gjennom coronapandemien har den våte drømmen for de fleste biotekselskaper vært å finne en vaksine mot covid-19. Og da et av verdens største legemiddelselskaper, Merck/MSD, fikk snusen i at Themis var langt fremme, var det over og ut for Hadean på aksjonærlistene.
Men det var også en av grunnene til at fondet i fjor investerte; selskapet befant seg i en fase hvor fondet forventet at et oppkjøp kunne skje innen relativt kort tid.
– Biotek er beryktet blant investorer for å innebære svært lang tidshorisont. Det stemmer til en viss grad, men for oss er det viktig å demonstrere at man også kan gjøre gode salg innen kort tid ved å plukke de rette selskapene på rett tidspunkt, sier Akay.
– Dere luktet et oppkjøp, og kom dere inn. Fikk dere tak i like mye som dere ville da dere fikk kjøpe?
– Vi fikk gjort en allokering som passet bra for oss, sier hun, og nevner at Hadean også fikk en styreplass i selskapet.