<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Store lagre av smittevernutstyr på plass

I løpet av våren og sommeren har store mengder smittevernutstyr kommet på plass for bruk i sykehus. Selv med en smittetopp vil lageret holde ut på vinteren.

  Publisert 14. aug. 2020 kl. 14.21
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 226 ord
  54 MILLIONER MUNNBIND: Lager for smittevernutstyr til bruk i spesialisthelsetjenesten er fylt opp i løpet av sommeren. Foto: NTB Scanpix

  De lokale lagrene til sykehusene er fylt opp. Det samme er det nasjonale bufferlageret som kan brukes ved ekstraordinære situasjoner.

  – Det er kjøpt inn store mengder smittevernutstyr for å kunne håndtere drift og økte behov i forbindelse med smittetopper, og det kommer fortløpende inn store leveranser gjennom den nasjonale innkjøpsordningen utover høsten, sier adm. direktør Cathrine M. Lofthus i Helse sør-øst, som har ansvaret for å koordinere ordningen.

  54 millioner munnbind

  Lagerstatusen teller 64 millioner hansker og 54 millioner munnbind. 6,3 millioner smittevernfrakker og 2,5 millioner øyebeskyttelser ligger også klare til bruk.

  – Det er gjort ekstra innkjøp av munnbind utover det prognosemodellen viser, med tanke på eventuelt endrede råd om bruk av dette i helsetjenesten, sier Lofthus.

  Mer utover høsten

  Det er gjort beregninger for hvor langt utstyret vil rekke hvis landet rammes av en smittetopp der hver person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre. Selv i denne situasjonen vil lageret rekke over i 2021.

  Det er også planlagt ytterligere leveranser gjennom høsten og tidlig neste vår, og det gjøres fortløpende vurderinger om det er behov for mer.

  – Det er viktig å påpeke at hovedtyngden av hanskeleveranser kommer denne høsten og tidlig neste år, til sammen ytterligere 425 millioner hansker til hele helsetjenesten, sier viseadm. direktør Jan Frich i Helse sør-øst.