<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

E24: Enorm prisforskjell på munnbind mellom produsentene og apotekene

Boots apotek tar 599 kroner for 50 masker, mens produsenten Lyncmed, som selger masker gjennom Boots, tar 22,50 kroner.

Publisert 16:40 15. aug. 2020
Oppdatert 07:33 16. aug. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
PRISFORSKJELL: Prisforskjellen på munnbind er stor mellom apoteker og produsenter, skriver E24. Foto: Simon Dawson

Prisene på munnbind er fortsatt høye sammenlignet med månedene før coronabiruset kom til Norge, melder E24, som skriver at de har sjekket priser med flere kinesiske produsenter som leverer kirurgiske munnbind til norske apoteker via grossister.

Produsenten Lyncmed, som i Norge selger masker gjennom Boots-apotekene, opplyser i en e-post at stykkprisen er 0,05 cent stykket, tilsvarende 45 norske øre, gitt at man kjøper minimum 10.000 masker. 

Etter dagens kurs tilsvarer det en pris på 22,50 kroner for en 50-pakning, der utgifter til frakt og avgifter ikke er tatt med i beregningen.

Til sammenligning gikk en pakke med 50 munnbind for 599 kroner hos Apotek 1, Vitus Apotek og Boots apotek torsdag, ifølge E24. Hos nettapoteket Farmasiet koster pakkene 549 kroner.

Produsenten Zhangzhou Yuanli Biotechnology Co. tar mellom 0,89 og 1,78 kroner stykket fra netthandelsgiganten Alibaba, uten frakt, tilsvarende mellom 44,5 og 89 kroner for en pakke på 50 stykk. I Norge er det Vitus apotek som selger masker fra denne produsenten.

Tjener lite

– Det er veldig lave marginer på munnbind. Vi tjener penger, men ikke voldsomt, og ikke mer enn på andre varer, sier Sofie Oraug-Rygh, kommunikasjonsdirektør i Scandza, som eier Bonaventura.

Kommunikasjonssjef i Boots Apotek, Anne Margrethe Aldin Thune, sier til E24 at de følger innkjøpsprisene fra grossistene når de setter utsalgsprisen, og at de ikke har høyere marginer på munnbind nå, sammenlignet med før pandemien. 

– Munnbind som selges til kundene nå, ble i stor grad ble kjøpt inn i april og mai, da innkjøpsprisene var betydelig høyere enn de er nå, sier Thune.

Transportkostnader ga prisoppgang

Hans Kristian Furuseth, Toppsjef i nettapoteket Farmasiet, forteller til E24at flere slet med å dekke etterspørsel i begynnelsen av året, og at de ikke var i nærheten av å dekke nok i starten av det norske utbruddet.

– Dette har vært et klassisk etterspørsel-sjokk. Det er ikke bare produksjonskostnadene som har noe å si, for etterspørselen overgår kapasiteten hos fabrikkene. Vi hadde ikke noe annet alternativ enn å betale de prisene de satt, sier han til E24.

Furuseth peker også på at transportkostnadene har bidratt til den enorme prisoppgangen på munnbind.

– Vi har måttet bruke flyfrakt, og vanligvis bruker man sjøfrakt som er vesentlig billigere. Det var på grunn av tidspresset, forteller Furuseth.