<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardær satser på klasehodepine-hjelp

Seriegründer Robert Taub har børsnotert to selskaper på Euronext og Nasdaq. Nå satser han og kompanjongen 15 millioner kroner på norske Palion Medical.

Publisert 21. sep. 2020
Oppdatert 23. sep. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 692 ord
FÅR MED SEG SUPERINVESTOR: Fra venstre gründerne Erling Tronvik og Daniel Bratbak. Til høyre Eivind Andersen i NTNU Technology Transfer. Foto: NTNU

– Dette er en superinvestor som nå gjør sin første investering i Norge. Vi kunne ikke ha fått med oss bedre støttespillere. Innen helse er dette Champions League-aktører, sier Gisle Østereng, daglig leder og medeier i Palion Medical.

Palion Medical har utviklet et medisinsk instrument som kan se skummelt ut hvis man har skrekk for denslags.

Men sammen med en spesiell prosedyre kan instrumentet hjelpe pasienter med kronisk migrene eller klasehodepine.

MULTIGUIDE: Sammen med en spesiell prosedyre kan instrumentet hjelpe pasienter med kronisk migrene. Foto: Palion Medical

Andre navn på klasehodepine er selvmordshodepine eller Horton’s sykdom.

Prises til 45 millioner kroner

Nevrolog Erling Tronvik og nevrokirurg Daniel Bratbak fra St. Olavs hospital i Trondheim er hovedpersonene i Palion Medical. De har nå mottatt en investering på rundt 15 millioner kroner fra Robert Taub og Olivier Taelman. Investeringen priser Palion Medical til rundt 45 millioner.

Taub er milliardær, seriegründer og biotekinvestor. Han har med seg Taelman, som på sin side er veteran innen nervevrostimulering. Dette er Taubs første investering i Norge.

Palion Medical jobber med kommersialiseringen av et nytt type instrument som kalles Multiguide.

På nøyaktig vis kan det patenterte instrumentet plassere et medikament der det skal. På hodepinepasienter kan dermed et nervehemmermedikament plasseres mot et nervesenter bak bihulene.

Satset tidlig på Kahoot!

– Prosedyren har vært klinisk testet mer enn 200 ganger, og det med lovende resultater. Dette gjelder hodepine som er så alvorlig at man ikke er i stand til å fungere normalt. Konsekvensene av sykdommen er store, både for pasienten og for samfunnet, sier Tronvik.

Vi kunne ikke ha fått med oss bedre støttespillere. Innen helse er dette Champions League-aktører
Gisle Østereng, Palion Medical

Siden ideen ble meldt inn til NTNU Technology Transfer i 2012 har det kostet rundt 50 millioner kroner å utvikle og teste Multiguide-instrumentet, som er grunnlaget for etableringen av Palion Medical. 

INVESTOR: Robert Taub. Foto: Privat

NTNU Technology Transfer har siden starten i 2004 vurdert 1.800 ideer, etablert mer enn 80 oppstartsselskaper som i sum har hentet inn mer enn 2,3 milliarder kroner i egenkapital.

Børsyndlingen Kahoot! er ett av dem. 

– Det er kanskje ikke rettferdig å sammenligne oppstartsselskaper, men Palion Medical er definitivt et selskap med stort potensial, sier Eivind Andersen, forretningsutvikler ved NTNU Techonology Transfer. 

Utgiftene er stort sett blitt finansiert med støtte fra NTNU, Helse Midt-Norge og Norges Forskningsråd.

– Hvor mye penger må til før selskapet har et salgbart produkt?

– Det er umulig å svare presist på nå, men vi snakker om noen hundre millioner kroner, svarer Østereng.

– Hva skal dere bruke investorkapitalen til?

– Vi skal rekruttere et profesjonelt team, med ny daglig leder og ny teknisk sjef. Deretter skal vi ferdigstille forretningsplanen samt videreutvikle en engangsversjon av produktet frem til godkjenning. Om halvannet til to år går vi ut og henter en større finanseringsrunde, sier Østereng.

– Søkte rundt om i verden

– Transaksjonen kom i stand ved at vi søkte rundt om i verden etter selskaper og investorer som hadde gjort tilsvarende ting tidligere, sier Østereng.

UTVIKLET SIDEN 2012: Prosedyren har vært klinisk testet mer enn 200 ganger, visstnok med lovende resultater. Foto: Palion Medical

Gründerne fant et amerikansk selskap der Taub og Taelman var gått inn som investorer. Dette selskapet hadde jobbet inn mot samme nervesenter som Palion Medical, men med annen teknologi. 

Palion Medical

(Mill. kr) 2019
Driftsinntekter 0,1
Driftsresultat −0,1
Resultat før skatt −0,1
Årsresultat −0,1

Eiere: Robert Taub og Olivier Taelman (34,9 %), NTNU (27,1 %), gründerne Erling Tronvik og Daniel Bratbak (32,3 % til sammen). De øvrige 5,7 % eies av Lars Lund-Roland, Gisle Østereng og David Dodick.

Til tross for respektable navn på investorlisten overlevde ikke selskapet fjoråret. 

Taub og Taelman responderte imidlertid positivt på henvendelsen fra Norge.

– Vi har ikke møtt investorene fysisk, men vi har hatt mye dialog via videokonferanse og annen elektronisk kommunikasjon, sier Østereng.

Taub er styreleder og gründer av Nyxoah, et belgisk biotekselskap som ble børsnotert på Euronext Brussel tidligere denne måneden.

Før Nyxoah, var han medgründer i Octapharma og Omrix Biopharmaceuticals, som først ble notert på amerikanske Nasdaq, og deretter ble kjøpt opp av Johnson & Johnson.

I en pressemelding til Finansavisen uttaler Taub at han er glad for å ta del i en fase av Palion Medicals utvikling sammen med Tronvik og Bratbak.

– Palion Medical har et instrument og en behandlingsprosedyre som adresserer et uoppfylt medisinsk behov. Det kan gi potensielt gi store følger, både klinisk og kommersielt, fastslår Taub.