<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Neste vaksinekandidat kan bli en «game changer»

Utrullingen av coronavaksiner kan true rallyet i verdiaksjer. Senioranalytiker venter på Johnson & Johnsons kandidat. 

Publisert 12. jan. 2021 kl. 12.40
Oppdatert 12. jan. 2021 klokken 12.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 360 ord
TESTING, TESTING: Snart vet vi mer om hvor effektiv Johnson & Johnsons coronavaksinekandidat er.  Foto: Bloomberg

Verdiaksjer har slitt helt siden finanskrisen, og særlig i 2020 da «bli hjemme»-trenden løftet teknologiaksjer kraftig. Men nå ser verdi, det vil si aksjer som gjerne handles til relativt lave pris/bok-nivåer, ut til å være på moten igjen.

Russell 1000 Value-indeksen i USA har steget 14,5 prosent siden starten av november i fjor, nesten tre ganger så mye som Growth-indeksen – det teknologidominerte motstykket.

Banker, energi og andre økonomisk sensitive sektorer har klatret på stigende optimisme til flere finanspolitiske stimulanser etter at Demokratene tok Senatet i USA. Før nyttår var det gjennombruddet for coronavaksiner som var den store triggeren.

Vaksiner kan ødelegge

En BofA Global Research-indikator som følger en rekke økonomiske faktorer nærmer seg ifølge Reuters nå en midtsyklisk fase der verdiaksjer historisk har distansert vekstaksjer 71 prosent av tiden – eksklusive IT-boblen for 20 år siden. 

I de ti siste årene har historien likevel vist at verdibaserte rally har blitt kortvarige. Investorer ser ifølge nyhetsbyrået flere katalysatorer som kan ødelegge også nå.

Blant disse er utrullingen av coronavaksiner, trukket frem av Deutsche Bank som den største risikofaktoren da banken nylig oppjusterte sine BNP-prognoser for USA.

– Vi håper åpenbart at vaksinene vil føre oss til et mye bedre sted innen andre halvår. Men det finnes ingen garantier, sier porteføljeforvalter Doug Cohen i Fiduciary Trust International til Reuters.

– Kan bli en «game changer»

Senioranalytiker Jeffrey Halley i Oanda er også håpefull når han i dagens oppdatering trekker frem at Johnson & Johnson (J&J) mot slutten av januar har annonsert foreløpige testresultater for fase 3-studien av sin vaksinekandidat.

«J&J forsvant litt i mengden i 2020, men virker vaksinen deres kan den bli en «game changer». Den beste vaksinen fra «big pharma» vil være en som krever bare én injeksjon. Den vil fjerne logistikkutfordringene ved vaksiner som krever to injeksjoner, uansett lagring i arktiske temperaturer eller ikke», skriver han.

«Det vil selvsagt ikke være en øyeblikkelig mirakelkur, men kombinert med romtemperaturer vil eksempelvis vaksiner fra AstraZeneca og Sinovac potensielt akselerere vaksinasjonsprosessen. Viser testingen av J&J-vaksinen seg å være vellykket, kan jeg lett se for meg en masserotasjon over i sykliske aksjer slik vi så etter Pfizer/BioNTech-annonseringen», fortsetter Halley.