<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Coronapille godkjent for nødbruk i Europa

EUs legemiddelverk EMA godkjenner Pfizers coronapille til nødbruk i EU-land som sliter med stor smittespredning.

  Publisert 16. des. 2021 kl. 18.11
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 222 ord
  GODKJENT: Coronapillen fra Pfizer, ledet av Albert Bourla. Foto: Bloomberg

  Det opplyser EMA torsdag.

  En formell godkjennelse som gjelder for hele EU, er ennå ikke klar, men ventes å komme snart. I mellomtiden kan hvert enkelt medlemsland velge å ta i bruk medisinen dersom behovet tilsier det.

  – Medisinen, som ennå ikke er autorisert i EU, kan brukes til å behandle voksne pasienter med covid-19 som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom, sier EMA i en kunngjøring.

  Pfizer opplyste tidligere denne uken at en ny studie bekrefter at selskapets nye coronamedisin Paxlovid beskytter mot alvorlig sykdom. Pillen vil trolig også fungere mot omikron.

  Flere godkjennelser

  EMAs vitenskapelige komité for legemidler til human bruk (CHMP) har torsdag også anbefalt det immundempende middelet Kineret, som er produsert av det svenske legemiddelfirmaet Swedish Orphan Biovitrum.

  De mener det kan brukes til å behandle voksne pasienter med betennelsestilstander som krever ekstra oksygen, og at behandlingen kan «redusere skader på nedre luftveier og forhindre utvikling av alvorlig respirasjonssvikt».

  Komiteen har også anbefalt å godkjenne medisinen Xevudy (sotrovimab) fra GlaxoSmithKline til behandling av covid-19. De anbefaler å godkjenne den for behandling av voksne og ungdom fra 12 år som har forhøyet risiko for alvorlig sykdom.

  Xevudy er den tredje coronamedisinen som er et såkalt monoklonale antistoff som blir anbefalt av EMA. De to andre heter Regkirona og Ronapreve og ble anbefalt i november.

  EU-kommisjonen som tar den endelige avgjørelsen om de to koronamedisinene blir godkjent.

  (©NTB)