<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leger hamstret coronamedisin til privat bruk

Norske leger har hamstret coronamedisiner for seg, sine familier og venner, og oppfordret hverandre til det samme. – Lite solidarisk, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Publisert 20. mars 2020 kl. 18.34
Oppdatert 23. mars 2020 klokken 07.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 233 ord
REDD FOR TILLITEN: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket mener legenes hamstring av coronamedisin til familie og venner kan rokke ved tilliten til helsevesenet. Foto: Roald, Berit

Franske Safoni har nok doser Plaquenil til å behandle 300.000 mennesker mot corona, ifølge selskapet selv. Men medisinen er ikke godkjent for denne bruken.

Det har ikke stanset norske leger som har utnyttet sin stilling til å hamstre Plaquenil til privat bruk.

– Leger har hamstret Plaquenil til seg selv, familier og venner, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Finansavisen.

Det er lite solidarisk ettersom myndighetenes anbefaling er at ingen skal hamstre
Steinar Madsen

– Lite solidarisk

Oppfordringen legene imellom var å «ta to tabletter én gang i uken, og øke til full dose dersom man utvikler symptomer».

– Det er lite solidarisk ettersom myndighetenes anbefaling er at ingen skal hamstre, da det til slutt vil gå utover noen.

I TIDEN: Plaquenil brukes forebyggende mot malaria, men skal også virke mot coronasmitte, noe som har fått norske leger til å hamstre til venner og kjente. Foto: Sanofi

Steinar Madsen mener hamstringen bidrar til å rokke ved tilliten til helsepersonell når de forsøker selv å sikre seg fordeler som andre ikke har.

Oppfordret til hamstring

Madsen uttalte seg først om saken i en artikkel i Dagens Medisin etter at leger hadde oppfordret hverandre til å hamstre. 

Artikkelen er nå oppdatert, og legen som startet oppfordringen har nå slettet Facebook-innlegget, men oppfordrer likevel myndighetene til å vurdere saken på nytt for å beskytte helsepersonell.

Plaquenil, som inneholder hydroxychloroquine, brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Det er imidlertid også brukt forebyggende mot malaria.