<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vaccibody endrer navn og inngår potensiell milliardavtale

Vaccibody endrer navn til Nykode Therapeutics og inngår en avtale som kan bli verdt 8,2 milliarder kroner.

Publisert 23. nov. 2021 kl. 07.01
Oppdatert 23. nov. 2021 klokken 07.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 369 ord
Michael Engsig, adm. direktør i Vaccibody. Foto: Vaccibody

VACC

Vaccibody endrer navn til Nykode Therapeutics og har inngått en samarbeidsavtale med det amerikanske legemiddelkonsernet Regeneron for å utvikle nye vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer, ifølge en melding fra selskapet.

Avtalen dekker fem forskningsprogrammer og har en samlet potensiell verdi på 925 millioner dollar, eller 8,28 milliarder kroner, i tillegg til trinnvise royalty-betalinger knyttet til salg.

Nykode Therapeutics mottar en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar og en egenkapitalinvestering på 20 millioner dollar med en premie på 20 prosent av en 30-dagers volumveid gjennomsnittskurs av Vaccibody-aksjen de siste 30 handelsdagene før avtalens oppstartsdato.

I samarbeidet vil Nykode Therapeutics være ansvarlig for vaksinegenerering og karakterisering, samt produktforsyning gjennom slutten av fase 1-studiene. Regeneron vil være ansvarlig for antigenidentifikasjon, preklinisk og klinisk utvikling, produksjon (fra slutten av fase 1-studier) og kommersialisering.

Regeneron skal derfor dekke alle kostnader tilknyttet forskning, samt potensielle kliniske, regulatoriske, produksjons- og kommersialiseringsaktiviteter.

Styret har innkalt til en ekstraordinær generalforsamling 30. november 2021 for å stemme over godkjennelsen av endringen av selskapsnavnet fra Vaccibody til Nykode Therapeutics.

Nykode Therapautics

  • Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) har utviklet en vaksineteknologi som er bygget opp slik at virkestoffene blir styrt til de cellene i kroppen som er optimale for å sette i gang en immunrespons.
  • De første produktkandidatene er skreddersydde kreftvaksiner for forstadier av livmorhalskreft (VB10.16) og blant annet føflekkreft, lungekreft og hode- og halskreft (VB10.NEO).
  • I oktober i fjor inngikk Nykode en avtale med Genentech for VB10.NEO for flere krefttyper. Avtalen har en verdi på 715 millioner dollar, eller 6,4 milliarder kroner.
  • Teknologien kan også brukes til å utvikle vaksiner mot andre sykdommer, herunder infeksjonssykdommer. I 2021 har Nykode inngått en avtale med Adaptive Biotechnologies og startet en fase 1/2-studie med sine to nestegenerasjons COVID-19-vaksinkandidater ved Haukeland Universitetssykehus og Oslo Universitetssykehus.

Regeneron

  • Regeneron et amerikansk biotekselskap etablert i 1998 som utvikler livsviktige medisiner for mennesker med alvorlige sykdommer.
  • Ni av selskapets legemidler har oppnådd godkjennelse av amerikanske legemiddelmyndigheter og har en rekke produktkandidater under utvikling. Nesten alle av dem er utviklet i selskapets laboratorier.
  • Legemidlene og produktkandidatene selskapet arbeider med er rettet mot behandling av øyesykdommer, allergi og betennelsessykdommer, kreft, kardiovaskulære og metabolske sykdommer, blodsykdommer, infeksjoner og sjeldne sykdommer.
  • Regeneron er notert på Nasdaq i New York med en markedsverdi på 69 milliarder dollar. Selskapet hadde en omsetning i 2020 på 8,5 milliarder dollar og har over 9.100 ansatte.