<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FHI i pengenød – fikk en femtedel av det de ba om

FHI ba regjeringen om en ekstrabevilgning på 144 millioner kroner til coronaoppfølging, men fikk 30 millioner. – Ikke forsvarlig, sier direktøren.

    Publisert 27. mai 2022 kl. 17.55
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 185 ord
    IKKE NOK: FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener at bevilgningen fra regjeringen ikke strekker til. Foto: NTB

    – Vi har ennå ikke avklart hvordan dette påvirker organisasjonen generelt og beredskapen spesielt, men det å gå tilbake til et 2019-budsjett for beredskap og overvåking vil ikke være forsvarlig for Folkehelseinstituttet i den situasjonen vi er i nå, skriver FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en epost til NRK.

    Hun viser til at det fremdeles er usikkerhet knyttet til hvordan pandemien utvikler seg.

    – Det er heller ikke forsvarlig i lys av forventninger fra departement og regjering om styrket beredskap og overvåking, sier hun.

    I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, har regjeringen satt av 20 millioner kroner ekstra til overvåking av coronapandemien og 10 millioner kroner til videre arbeid med coronavaksinasjonsprogrammet. Det forhandles nå med SV om budsjettet.

    Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet mener at ekstrabevilgningen er stor nok, men medgir at dette vil kunne føre til at oppgaver må «skyves på eller prioriteres vekk».

    Han sier at trusselen fra pandemien er liten i Norge i dag, og at befolkningen i stor grad er beskyttet mot alvorlig sykdom.

    – Det er derfor mindre behov for tiltak for å begrense smitte, sier statssekretæren til NRK.

    (NTB)