<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hadde verdens strengeste coronaregler: Nå åpner flere kinesiske byer opp

Både Hongkong og millionbyen Chengdu letter nå på de strenge coronarestriksjonene.

Publisert 18. sep. 2022 kl. 11.23
Oppdatert 18. sep. 2022 klokken 14.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
STRENGT: Hongkong har hatt blant verdens strengeste coronatiltak, men nå er det lettelser i vente. Foto: NTB

Chengdu, som med sine 21 millioner innbyggere er Kinas sjette største by, åpner opp igjen etter å ha vært i lockdown siden 1. september. 

Etter at 157 nye smittetilfeller ble oppdaget ble det innført portforbud og massetesting av innbyggerne. Det var heller ikke lov til å forlate byen med mindre det var strengt nødvendig.

Fra og med mandag åpner skolene, restaurantene og museer igjen, skriver Bloomberg. Innbyggerne må derimot fortsatt ta en coronatest i uken, og skal de for eksempel på restauranter eller ta kollektivtransport, må de vise til en negativ test tatt siste 72 timer.

Slutter trolig med karantenehotell

Også Hongkong kommer trolig med lettelser den kommende uken, ifølge kilder Oriental Daily har snakket med. Hongkong har til dags dato noen av de strengeste coronarestriksjonene i verden, skriver Bloomberg.

Slik det er i dag må reisende som ankommer byen tilbringe tre dager på et karantenehotell, etterfulgt av fire dager der de ikke får lov til å gå til det de kaller «høyrisikosteder», som barer og sykehus. Ifølge kildene blir folk heller bedt om å følge ekstra med på symptomer og unngå smitterisikoer i syv dager.

Myndighetene i Hongkong skal også planlegge å lette på enkelte tiltak rundt sosial distansering, uten å spesifisere hvilke.

Venter på signaler fra presidenten

De strenge coronarestriksjonene har kostet Hongkong dyrt. Ifølge Bloomberg kommer byen til å gå i et underskudd på 12,7 milliarder dollar for 2022-2023, nesten det dobbelte av det budsjettpolitikerne anslo. Pandemien har økt byens offentlige utgifter, og økonomien går trått som følge av tiltakene.

Det er knyttet stor spenning til hvilke signaler Kinas president Xi Jinping kommer til å gi under ledermøtet i Kommunistpartiet i oktober. Spørsmålet er om Kina kommer til å forsøke å leve med viruset, slik store deler av verden nå gjør, eller holde fast på strategien på å slå hardt ned på all smitte.