<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opioidkrisen koster USA billioner

Under pandemien økte opioidrelaterte dødsfall kraftig i USA, og verre blir det trolig, ifølge en ny rapport.

Publisert 28. sep. 2022 kl. 14.45
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
OPIOID: Legemiddelselskapet Purdue Pharma, som står bak OxyContin, har blitt anklaget for å skape en avhengighetskrise i USA. Foto: George Frey/Bloomberg

Opioidkrisen i USA kostet landet 1,5 billioner dollar bare i 2020, og kostnadene vil trolig bare øke, viser en ny rapport fra Kongressen.

Det er en økning på hele 487 milliarder dollar fra 2019, skriver Reuters, og en prosentvis økning på 37 prosent fra 2017.

Opioidrelaterte dødsfall økte kraftig under pandemien. Av de 107.000 overdosedødsfallene i USA i 2021, var 75 prosent av dem forårsaket av opioider. Fentanyl, et relativt nytt og kraftig syntetisk opioid, er også tatt med i beregningen.

– Det tilsvarer ett 737 som styrter hver dag, uten overlevende. Det er et ubegripelig antall dødsfall, sier David Trone, medlem av Representantenes hus.

Rapporten inkluderer flere bieffekter av avhengigheten og overdosene, som for eksempel arbeidsledighet og  utgifter for helsevesenet.

Tallene viser også at mørkhudet mennesker står for 17 prosent av overdosene i 2020, til tross for at de bare utgjør 12,5 prosent av befolkningen. Opioidbruk er mer vanlig hos hvite, men de mørkhudede har mer utfordringer med å få hjelp og behandling.

Tidligere president Donald Trump erklærte opioidkrisen, også kalt opiodepidemien, som en nasjonal helsekrise i USA i 2017. Det mest kjente opioid-medikamentet er OxyContin, som ble produsert av legemiddelselskapet Purdue Pharma.