<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre virus kan gi en hard sykdomsvinter i Europa

Årets influensasesong har startet usedvanlig tidlig i Europa. Samtidig florerer coronaviruset, og det er uro for hvordan RS-viruset vil spre seg.

  Publisert 5. des. 2022 kl. 08.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 169 ord
  Foto: NTB

  – Det blir en helt spesiell vinter, sier AnnaSara Carnahn, epidemiolog ved svenske Folkhälsomyndigheten.

  Verdens helseorganisasjon (WHO) spår også en hard sykdomsvinter.

  – Regionen opplever for tiden en økende spredning av influensa og RS. Sammen med covid-19 er det ventet at disse virusene kommer til å ha stor innvirkning på våre helsetjenester og befolkninger i vinter, skriver WHO i en uttalelse.

  Der understrekes det også hvor viktig det er at sårbare grupper vaksinerer seg både mot influensa og covid-19. Siden oktober har antall influensasyke personer som må legges inn på sykehus, økt jevnt og trutt i Europa.

  Også når det gjelder RS-viruset, som først og fremst rammer småbarn, har sesongen startet tidligere enn vanlig. I USA har en kraftig smittebølge ført til fulle barneavdelinger, og flere land i Europa har også meldt at situasjonen er presset.

  Samtidig fortsetter koronaviruset å spre seg. Ettersom viruset er såpass nytt, er det usikkerhet rundt hvordan det kommer til å utvikle seg, og hvorvidt det kan dukke opp muterte virus som er farligere enn omikron-viruset, som nå dominerer.

  (NTB)