<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina slipper ytterligere opp?

Kinas nasjonale helsekommisjon jobber med nye coronalettelser, og nye tiltak kan komme onsdag denne uken, hevder Reuters-kilder.

    Publisert 5. des. 2022 kl. 10.10
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 251 ord
    NYHETER I VENTE? Reuters-kilder hevder Beijing vil lansere ytterligere coronalettelser denne uken.  Foto: NTB

    Kina kan annonsere 10 nye tiltak for styring av coronasmitte så tidlig som onsdag, opplyser to kilder med kjennskap til saken til Reuters. Disse tiltakene vil supplere de 20 november-tiltakene som utløste en bølge av restriksjonslettelser på tvers av landet. 

    Kildene hevder Kina kan nedgradere corona fra en kategori A- til en kategori B-smittesykdom så tidlig som januar, men landets nasjonale helsekommisjon (NHC) returnerte ikke umiddelbart nyhetsbyråets forsøk på innhenting av kommentarer.

    Kinas nulltoleransepolitikk mot coronasmitte har herjet med verdens nest største økonomi og vært mentalt krevende for landets innbyggere som i november tok til gatene og viste en sivil ulydighet fastlands-Kina ikke har sett siden president Xi Jinping tok makten i 2012.

    Kutter tiltak lokalt

    Selv om store politistyrker fikk protestene til stort sett å ebbe ut i de store byene, har myndigheter regionalt ifølge Reuters kuttet ned på nedstengninger, samt karantene- og testregler i varierende grad.

    Nyhetsbyråets kilder hevdet alt i forrige uke at Kina snart vil annonsere landsdekkende lettelser av testkrav, inklusive tillatelse av noen positive tilfeller og at nærkontakter isolerer seg hjemme.

    Dette har fått enkelte analytikere til å antyde at Kina kan droppe grensekontroller, og gjenåpne økonomien tidligere enn ventet.

    – Risikoen for en tidligere, men styrt exit har økt, skrev sjeføkonom for Kina i Goldman Sachs, Hui Shan, ifølge Reuters i et notat mandag, og la til at banken ventet en slik gjenåpning fra april. Andre analytikere venter at gjenåpningen skjer senere i år.