<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tomra-rival vil på Oslo Børs for å få grønn prising

Resirkuleringsselskapet Envipco har hyret inn Carnegie for å gjøre en sekundærnotering på Euronext Growth. I Amsterdam prises selskapet til 630 millioner kroner.

Publisert 20. jan. 2021
Oppdatert 20. jan. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
MOT OSLO: Envipco skal prøve å tiltrekke seg norske investorer som elsker panteautomatteknologi, gjennom en sekundærnotering på Euronext Growth. Foto: Envipco

Hva gjør man som styre i et resirkuleringsselskap hvis man er misfornøyd med prisingen på eksisterende børs? Jo, man søker om en sekundærnotering på Euronext Growth i Oslo.

Onsdag morgen sendte det nederlandske resirkuleringsselskapet Envipco ut en pressemelding hvor det fremkommer at det har engasjert Carnegie for å gjøre en sekundærnotering i Oslo.

«Euronext Growth Oslo vil øke selskapets profil, markedsbevisstheten og legge til rette tilgjengelighet blant nordiske investorer. Norden, og spesielt Norge, er et godt utviklet marked for Envipcos industri», heter det i meldingen.

I dag er Envipco notert på Euronext Amsterdam og prises til 61 millioner euro, tilsvarende 630 millioner kroner. 

De seneste årene har veksten vært svak, og fra 2016 til 2019 økte topplinjen med bare 10,6 prosent. I 2019 omsatte selskapet 36 millioner euro, hvilket gir en EV/Salg-multippel på under to.

Langt bak Tomra

I likhet med Tomra   produserer Envipco panteautomater, dog i mindre skala. Rundt 90 prosent av inntektene til Envipco kommer fra Nord-Amerika, mens resten stammer fra Europa.

Når man ser på prisingen av Tomra, er det ikke rart at styret i Envipco vurderer å gjøre en sekundærnotering i Oslo. I dag er prislappen på Tomra 60 milliarder kroner. Aksjen handles til 62 ganger forventet inntjening i inneværende år og en EV/Salg-multippel på 6.

Envipco ble startet i 1982 og har installert 8.000 panteautomater. Det er mange Tomra-avhoppere som er involvert i Envipco, ifølge en fersk investorpresentasjon. 

Erik Thorsen var konsernsjef i Tomra fra 1996 til 2005. Nå er han rådgiver for Envipco. Terje Hanserud var tidligere teknologidirektør i Tomra, og nå har han hatt tilsvarende posisjon for konkurrenten i seks år.

Også driftsdirektør Robert Lincoln har vært innom Tomra som president, før han begynte i nederlandske Envipco.