<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ståle (65) satset supersmalt – ble rikest i bygda

– Ikke har jeg stjålet noe av det, ikke har jeg solgt dop, og hver eneste krone har jeg betalt skatt av, sier Impec-eier Ståle Øvstetun.

  Publisert 6. juni 2021 kl. 08.32
  Oppdatert 8. juni 2021 klokken 06.39
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 722 ord
  ALUMINIUM INN MED MORSMELKEN: – Når du er født og oppvokst på et industristed som Årdal lærer du ganske mye om produksjon av aluminium, sier Ståle Øvstetun, eneeier i Impec (t.v.). Til høyre daglig leder Eivind Lægreid. Foto: Anders Horntvedt

  ØVRE ÅRDAL: – Jeg trodde oljebransjen var konservativ, men det var før jeg begynte å jobbe med aluminiumsindustrien, sier Ståle Øvstetun, salgssjef og eneeier i Impec.

  I en bakgård bak en Best-stasjon, med Kiwi og et bilverksted som nærmeste naboer, har Øvstetun bygget seg opp som leverandør og produsent av spesialutstyr og rådgivningstjenester til global aluminiumsindustri.

  Årsaken til at bedriften ligger i industribygda Årdal er hjørnestensbedriften Hydro Aluminium   , som har fabrikkporten 300 meter unna Impec.

  Fra Hydro-fabrikken strømmer det årlig ut 204.000 tonn primæraluminium, 279.000 tonn støperiprodukter og 172.000 tonn anoder.

  Startet i 1974

  Øvstetun tok over som daglig leder i Årdal Stålindustri i 1990. Det var en bedrift faren hans og tre andre partnere startet i 1974 for å tilby service og produkter til Hydro i Årdal.

  De første par tiårene var det primært Hydro som sto for all omsetningen, men i 2003 besluttet Hydro å legge ned Søderberg-ovnene i Årdal.

  Året etter tok Øvstetun grep: To samarbeidende selskaper ble fusjonert inn, og navnet ble skiftet til Impec for å nå ut i det internasjonale markedet.

  «Erfaringen fra de to første tiårene ble brukt til å utvikle nytt utstyr og maskineri for anodemontasje og elektrolyse», står det på selskapets nettsider.

  – Vi rettet oss mot det internasjonale markedet for å bli mer uavhengige av lokale nedturer. Noen år senere fikk vi finanskrisen i fleisen, men vi er nøkterne her på Vestlandet. Vi må bare klare å innrette oss i en tøff markedssituasjon, sier Øvstetun.

  I dag reklamerer selskapet med et stort og erfarent team som utvikler nye og kostnadsbesparende produkter for industrien.

  Rikest i Årdal

  I desember 2020 slo Sogn Avis opp at Øvstetun er Årdals rikeste person.

  Bedriftseieren er den som har desidert størst formue i Årdal, 48,5 millioner kroner, med en inntekt på 5,6 millioner i 2019.

  – Ikke har jeg stjålet noe av det, ikke har jeg solgt dop, og hver eneste krone har jeg betalt skatt av, både to og tre ganger, sier han.

  – Alle slike ting er resultatet av hardt arbeid, bygging sten på sten og mange forsakelser, slår han fast, og synes ikke det er noe å gjøre stort nummer av.

  – Alle som har litt kjennskap til økonomi, næringsliv og skattelister, vet at denne typen formue bare er mange bygninger, hus og lignende. En bedrift har bare verdi om en har de store kundene med seg, sa han til lokalavisen.

  Øvstetun betalte 2,2 millioner kroner i skatt, nesten 50 prosent av inntekten.

  – Både jeg og et par andre burde fått takkekort fra ordføreren, sier han.

  Alcoa og Rio Tinto på kundelisten

  Spesialmaskiner til aluminiumsindustrien er det Impec har spesialisert seg på. I verkstedet viser Øvstetun og daglig leder Eivind Lægreid frem ett av produktene: En helautomatisk krysserigg til elektrolyseprosessen i produksjonen. 

  – Anodene tæres i løpet av produksjonsprosessen, og den strømførende bjelken som anodene er koblet på må heves hver 25. dag. Industrien har et stort ønske om automatisering, og vi lager helautomatiske maskiner for å gjennomføre det man kaller kryssing på en sikker og økonomisk gunstig måte, sier han. 

  Andre produkter er langt enklere: Som deksler til ovnene eller spesialverktøy til ulike formål.

  Alcoa, Rusal, Rio Tinto, Emirates Global Aluminium (EGA), Boyne, Qatalum og Hydro er blant kundene.

  – Hvordan har en liten bedrift fra Årdal fått innpass hos store industrikonsern?

  – Det viktigste er måten vi snakker med kundene på som en nisjeleverandør. Når du er født og oppvokst på et industristed som Årdal lærer du ganske mye om produksjon av aluminium. Da er det lettere å føre en fornuftig dialog, sier Øvstetun.

  I fjor gikk omsetningen ned rundt 30 prosent på grunn av corona, men Lægreid og Øvstetun har ikke planer om noen radikale endringer på oppskriften.

  – Jeg har tro på å bli god på det vi vil bli god på. Du blir kanskje sårbar når du jobber i en smal nisje, men håpet er at ikke alle vil investere og kutte samtidig. Over tid bør vi kunne bygge oss opp til mellom 80 og 100 millioner kroner i omsetning, sier han.

  Impec

   
  (Mill. kr) 2020 (prognose) 2019
  Driftsinntekter 55 81,7
  Driftsresultat - 4,7
  Resultat før skatt 1,5 4,3
  Årsresultat - 3,4

  Eier: Ernst Ståle Øvstetun.