<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brannen på Jotun - nøyaktig 45 år siden forrige storbrann

I dag er det nøyaktig 45 år siden storbrannen på Jotun. Brannen på Jotun fabrikker er nå under kontroll, ifølge politiet.

  Publisert 15. sep. 2021 kl. 15.55
  Oppdatert 15. sep. 2021 klokken 17.38
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 396 ord
  IKKE KONTROLL: Brannvesenet jobber med å slukke en brann i et lagerbygg på Jotun fabrikker i Sandefjord. Foto: NTB

  I dag er det nøyaktig 45 år siden det brant på Jotun sist. 15. september 1976 mistet seks personer livet da det brøt ut storbrann på malingsfabrikken i Sandefjord.

  Klokken 17.28 melder Sørøst politidistrikt at brannen ved Jotun fabrikker i Sandefjord er under kontroll, og de som ble evakuert, kan flytte hjem igjen.

  Rundt 30 personer som bor i nærheten av fabrikken, måtte evakueres som følge av brannen.

  – De som bor i en radius på 2 kilometer, kan nå bevege seg fritt og igjen lukke opp dører og vinduer. De fleste politipatruljene er dimittert, opplyser Sørøst politidistrikt.

  Eksplosjon i kokeriet

  – Det siste jeg har hørt, er at alle de ansatte er evakuert fra stedet, sier kommunikasjonsdirektør Christian Espolin Johnson til NTB klokken 16.10.

  Brannen startet i kokeriet ved fabrikkene. Dette er et eget bygg som ligger litt unna administrasjonsbygningen ved Jotun, og hvor de lager bindingsmiddel til maling.

  – Det har vært en eller flere eksplosjoner i dette kokeriet. Det har vært kraftig røykutvikling, men dette ser nå ut til å være avtagende, sier han.

  – Det viktigste er at alle de ansatte er i sikkerhet, sier han.

  Han understreker at det er viktig at alle opprettholder sikkerhetssonen på 500 meter fordi røyken kan være giftig.

  Svart røyk og flammer

  Bilder fra stedet viser flammer og store mengder kraftig, svart røyk som stiger opp fra fabrikken.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 15 onsdag.

  Alle brannmannskaper fra Sandefjord brann og redning samt Larvik brann og redning rykket ut, opplyser Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

  – Vakthavende brannsjef i Sandefjord har bedt om bistand fra VIBs stasjoner, og våre mannskaper fra stasjon Nøtterøy og stasjon Tønsberg er på vei, opplyser de.

  Storbrann for 45 år siden

  Ordfører i Sandefjord og Jotun-arving Bjørn Ole Gleditsch sier bedriften er svært viktig for byen.

  – Jotun betyr mye for byen og har cirka 1.000 ansatte i Sandefjord. Selskapet gir store skatteinntekter til kommunen og store ringvirkninger for resten av næringslivet, sier Gleditsch til NTB.

  Brannen brøt ut på dagen 45 år etter en kraftig brann i den samme fabrikken i 1976.

  – Utrolig nok er det i dag 45 år siden Jotuns malingfabrikk i Sandefjord sto i flammer. Den er blant Norges største industribranner og har vært med å endre hvordan myndighetene i Norge har fulgt opp industri som håndterer brannfarlig vare, skriver brannvesenet.

  Seks mennesker mistet livet og elleve ble skadd, og verdier for over 175 millioner kroner gikk tapt.