<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker Horizons hentet én fornybarmilliard til

Kristian Røkkes Aker Horizons har hentet mer penger som de vil investere i de ulike fornybarsatsingene. Karbonfangst-beileren Baillie Gifford er med på kronerullingen.

    Publisert 4. nov. 2021 kl. 16.49
    Oppdatert 5. nov. 2021 klokken 13.23
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 786 ord
    INVITERTE TIL FORNYBAR-KRONERULLING: Konsernsjef i Aker Horizons, Kristian Røkke, har nok en gang hentet midler i kapitalmarkedet til sine mange satsinger. Foto: NTB

     

    Aker Horizons varslet torsdag ettermiddag at de vurderte en rettet emisjon på rundt én milliard kroner, ifølge en børsmelding som ble sluppet dagen før Aker skulle slippe sin kvartalsrapport.

    Fredag morgen har Aker Horizons sendt ut en ny melding der det kommer frem at de har hentet inn milliarden.

    Kursen på de 28,99 millioner aksjene ble satt til 34,50 kroner pr. stykk – 50 øre under emisjonskursen til Horizons i forbindelse med børsnoteringen i vinter. 

    «Emisjonen ble overtegnet flere ganger med sterk nasjonal og internasjonal etterspørsel fra ledende institusjonelle investorer», skriver Aker Horizons fredag morgen.

    Aker Horizons-aksjen steg torsdag 3,3 prosent til 36,53 kroner. Fredag formiddag var aksjen ned 4,7 prosent til 34,81.

    Aker Horizons ble lansert i fjor sommer i forbindelse med en større grønn strategisk satsing fra Kjell Inge Røkkes oljedominerte industrikonglomerat Aker.

    Aker Horizons

     
    • Investeringsselskap som utøver aktivt eierskap i selskaper innenfor fornybar energi og lavkarbonløsninger.
    • Største eier i selskapet er Aker.
    • Ledes av Kristian Røkke, sønn av Kjell Inge Røkke.
    • Eier aksjer i Aker Carbon Capture, Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind.
    • Har også eierandeler i sol- og vindselskapet Mainstream Renewables og i REC Silicon, samt SuperNode og Rainpower.

    Aker Horizons er et porteføljeselskap under porteføljeselskapet Aker, og det sitter på eierposter i de mange grønne Aker-selskapene – som for eksempel Aker Carbon Capture, Aker Offshore Wind, Aker Clean Hydrogen og Mainstream Renewable Power.

    Aker Horizons hadde sin første dag på børs 1. februar og ble den gang priset til 35 kroner pr. aksje i den første emisjonen. Aksjen ble flyttet i mai fra Euronext Growth og over til Hovedlisten.

    At Aker ikke ble med i emisjonen kommenterer Akers konsernsjef Øyvind Eriksen slik: 

    – Vi er jo en veldig stor aksjonær i Aker Horizons og selskapet må øke sin frie flyt på Oslo Børs, så det var ikke naturlig for oss å være med, sier Eriksen i det han beskriver som «en mindre emisjon».

    Aker eide 79,95 prosent av Horizons før denne siste emisjonen.

    – Det var også langsiktige og bra investorer som ønsket seg inn i selskapet sammen med oss, og det å utvikle Aker Horizons er en oppgave for både Aker og andre. Så emisjonen var en del av vår plan og strategi, fortsetter han.

    Ny «nøkkelaksjonær»

    Én av investorene som allerede hadde tegnet seg (for 13,5 millioner aksjer) da emisjonsvarselet kom var fondet Baillie Gifford. De ble også tildelt så mange aksjer, noe som representerer 46,6 prosent av emisjonen.

    Fondet er dermed sikret en eierandel på 4,6 prosent i Aker Horizons etter emisjonen.

    – Baillie Gifford ble nylig en nøkkelaksjonær i vårt porteføljeselskap Aker Carbon Capture og vi er nå glade for å ønske Baillie Gifford velkommen som nøkkelaksjonær i Aker Horizons også, sier konsernsjef i Aker Horizons, Kristian Røkke i meldingen fredag morgen.

    Den 11. oktober ble det meldt at fondet bladde opp 854 millioner kroner for å kjøpe seg ytterligere opp i Aker Carbon Capture til 23,80 kroner pr. aksje, da Aker Horizons solgte aksjer for én milliard kroner. 

    I emisjonen som nå er plassert var det meglerhusene Carnegie, DNB Markets og Morgan Stanley som bidro med å fylle boken. Advokatfirmaene BAHR og Thommessen var rådgivere for henholdsvis selskapet og meglerhusene.

    Vil investere i de grønne selskapene sine

    Milliarden som man nå ønsker å hente inn skal etter planen brukes til å «styrke Aker Horizons' balanse i forkant av investeringer i porteføljeselskapene».

    Videre skriver Aker Horizons at de vil investere i den «videre utviklingen av Mainstream Renewable Power og andre nye, direkte investeringer for å etablere grønne verdikjeder for kraftintensiv industri».

    Utover det spesifiserer ikke Aker hvor mye penger de vil bruke hvor. Mainstream er det irske fornybarselskapet Horizons kjøpte seg inn i ved starten av året.

    Da Aker Carbon Capture hentet penger i august, lot Aker Horizons seg vanne ut fra 51 til snaue 50 prosent eierandel siden de ikke deltok fullt ut med sin relative andel.

    Aker Horizons har også lansert en plan denne høsten om å etablere et grønt omstillingsfond på én milliard euro.

    Den nye milliarden kommer på toppen av de 6,8 milliardene som selskapet ifølge regnskapet fikk inn netto i emisjoner i første halvår, blant annet i forbindelse med børsnoteringen. 

    Aker Horizons avsluttet tredje kvartal med 170 millioner kroner på konto, ned fra 290 millioner ved slutten av juni.

    Aker Horizons hadde også pr. utgangen av september en tilgjengelig kreditt i en rullerende fasilitet på 3,3 milliarder kroner. Selskapet oppjusterte i oktober kreditten med nye 100 millioner euro til totalt 500 millioner.

    Selskapet utstedte i første halvår et grønt obligasjonslån på 2,5 milliarder kroner.

    Aker Horizons har et mål om å gjøre 100 milliarder kroner i grønne investeringer innen 2025.

    Norske toppledere valfarter til Glasgow
    04.11.2021 – Vi påvirkes av det som skjer her og i høyeste grad det som skjer i EU, sier Jeanett Bergan, bærekraftsdirektør i Aker Horizons. Vi snakker med henne og konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara, som begge er på klimatoppmøtet i Glasgow. Hvorfor har de tatt turen og hva er det de håper å oppnå?