<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sørkoreanere investerer 1,5 mrd. i Rec Silicon

REC Silicon får med seg Hanwha Solutions som investerer nær 1,5 mrd. Samtidig trer Kjell Inge Røkke av som styreleder i den norske silisiumprodusenten. 

Publisert 18. nov. 2021 kl. 07.39
Oppdatert 18. nov. 2021 klokken 13.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 280 ord
FÅR NYE HENDER: Konsernsjef Tore Torvund og Rec Silicon får koreanske Hanwha Solutions på eiersiden. Foto: Eivind Yggeseth

 

REC Silicon og Aker Horizons har fått med seg Hanwha Solutions på laget for utvikling av solløsninger.

Det sørkoreanske selskapet skal investere nær 1,5 milliarder kroner i REC Silicon gjennom kjøp av nyutstedte aksjer til en verdi av 964 millioner kroner.

Aker Horizons vil også selge nær 22 millioner aksjer til kurs 20 kroner pr. aksje, totalt 438 millioner kroner. 

Etter transaksjonen sitter Aker Horizons og Hanwha Solutions på 16,67 prosent eierskap hver. 

– Vi ser ytterligere potensial gjennom utvikling av en amerikansk verdikjede for solenergi, sier Kristian Røkke, adm. direktør i Aker Horizons.

Røkke trer av 

Hanwha Solutions ønsker en plass i styret. Det vil bli drøftet ved neste generalforsamling. 

Styreleder Kjell Inge Røkke har samtidig besluttet å tre av. Han foreslår Kristian Monsen Røkke som ny styreleder.

Hanwha Solutions produserer solcellepanel til privatboliger gjennom merkevaren Q CELLS. Produktet har 25 prosent markedsandel i USA og driver fabrikk med produksjonskapasitet på 1,7 GW, tilsvarende 12.000 moduler daglig. 

– Jeg er glad for å rapportere det første trinnet i etableringen av en solenergiverdikjede med lavt karbonavtrykk i USA, sier Tore Torvund, adm. direktør i REC Silicon.

Gjennomføringen av transaksjonene forventes å skje tidlig i første kvartal 2022, gitt myndighetsgodkjennelse.

Gjenåpning av Moses Lake

Transaksjonen og samarbeidet med Hanwha kan medføre at REC har de nødvendige ressursene til å åpne anlegget i Moses Lake igjen i løpet av 2023, i tillegg til at det kan bidra til verdifulle investeringsmuligheter i Butte i Montana, heter det i meldingen.

REC venter å se synergieffekter av samarbeidet:

«Hanwha Solutions' kunnskap og ekspertise forventes å øke REC Silicons evne til å utnytte muligheter i solenergi-, halvleder- og batteriindustrien. En amerikansk verdikjede for solenergi gjennom samarbeidet med Aker Horizons og Hanwha vil trolig resultere i høyere etterspørsel etter polysilisium», skriver REC.