<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår priskollaps i solmarkedet

Det ligger an til en ny priskrig i solenergimarkedet, etter at to kinesiske giganter har gjort drastiske kutt i sine priser.

Publisert 7. des. 2021 kl. 17.16
Oppdatert 10. des. 2021 klokken 07.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 628 ord
OPP OG NED: Prisen på alt fra silisium og solpaneler har skutt i været etter pandemien. Nå ligger det an til en prisnedgang tilbake til gamle nivåer, ifølge analytikere.  Foto: Dreamstime

Kinesiske Longi Green Energy Technology er verdens største produsent av monokrystallinske wafere. I slutten av november ble det kjent at gigantselskapet vil sette ned prisen på sine wafere med neste 10 prosent.

Noen dager senere kom Tianjin Zhonghuan Semiconductor, som er verdens nest største waferprodusent, på banen med et priskutt på 12 prosent. 

Analytiker Dennis Ip i Daiwa Capital Markets tror dette kan være startet på en priskrig. Han tror prisreduksjonen til verdens to største waferprodusenter vil ramme marginene til de mindre selskapene, som dermed blir tvunget til å redusere produksjonen. 

Dette igjen vil føre til mindre etterspørselen et superrent silisium, der prisen har tredoblet seg i år.

«Disse to gigantene vil sammen pushe bruttomarginen til tier2- og tier3-produsenter ned til et ensifret nivå, og kanskje enda lavere. Vi tror silisiumprisene vil gå inn i en raskt fallende prisspiral,» skrev Ip nylig i en analyse, ifølge Bloomberg.

Tilbake til før corona

Priskuttene på wafere kommer samtidig som det er mye ny silisiumkapasitet på vei inn i markedet. Mandag startet Daqo New Energy opp en ny produksjonslinje med en samlet kapasitet på 35.000 tonn.

I november satte Tongwei i gang en ny produksjonslinje som kan produsere 50.000 tonn i året og før nyttår skal en tilsvarende linje starte opp. Bare Tongwei tilfører dermed markedet rundt 100.000 tonn med ny kapasitet.

– Det vil ta flere måneder før disse fabrikkene vil være i full produksjon, men dette vil bidra til at silisiumprisen vil falle fra dagens nivå på 37 dollar til et sted lavt på 20-tallet i andre halvår neste år, sier analytiker Yali Jiang i BloombergNEF, ifølge Bloomberg.

Men prisfallet stopper ikke der, ifølge analytikeren. Fordi det kommer flere nye store silisiumanlegg i produksjon også til neste år, venter hun at prisen vil være tilbake under 10 dollar tonnet i 2023.

– Vi forventer at prisene vil falle tilbake til nivåene før coronapandemien i 2023, sier hun.

REC Silicon tilbake

Dette er neppe hva REC Silicon håper på etter flere tunge år. 

Det norske selskapet har i dag to silisiumfabrikker i USA, der kun det ene er i drift. Anlegget i Moses Lake, som er ment for solindustrien, har vært stengt ned i over to år som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.

I USA jobbes det i dag med å bygge opp en komplett verdikjede i solindustrien, med REC Silicon som en sentral aktør. Ledelsen i REC Silicon har derfor i lang tid planlagt for en gjenåpning av Moses Lake-fabrikken i 2023.

Senest for tre uker siden, da det ble kjent at koreanske Hanwha Solution skal investere nær 1,5 milliarder kroner i REC Silicon, ble dette budskapet gjentatt.

Rammer volummarkedet

Jiang i BloombergNEF tror de to kinesiske selskapene kan dekke inn én fjerdedel av priskuttet gjennom teknologiske fremskritt. De resterende tre fjerdedelene vil imidlertid slå rett inn i deres egne marginer, ifølge hennes beregninger. 

Longi og Tianjin Zhonghuan er derfor villige til å la egen inntjening vike for å svekke plagsomme konkurrenter. Styreleder John Andersen jr. i den norske waferprodusenten Norsun lar seg imidlertid ikke skremme.

– Vi møter konkurranse hver dag, og vi har ingen illusjoner om at vi ikke må være gode på det vi holder på med. Men dette rammer først og fremst volummarkedet og ikke det nisjemarkedet vi er i, sier han.

IKKE BEKYMRET: Styreleder John Andersen jr. i waferprodusenten Norsun. Foto: Iván Kverme

Han forteller at Norsuns kunder er opptatt av å kjøpe wafere med et lavt CO2-fotavtrykk og en transparent verdikjede, og i dette markedet sliter kinesiske produsenter med å hevde seg.

– Vi er forberedt på at denne industrien må takle prisnedgang over tid. Men det er likevel ikke slik at når to volumaktører gjør slike priskutt, treffer det Norsun én-til-én, sier Andersen.

Norsun har i dag en kapasitet på å produsere wafere med en kapasitet på 0,5 gigawatt ved fabrikken i Årdal. Dette skal økes til 1 GW i løpet av neste år.