<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Emisjonsbeløpet krymper i Nordic Mining

– Dette vil resultere i en langt mindre emisjon og utvanning av dagens aksjonærer, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum etter salget av Keliber-aksjene. 

Publisert 30. juni 2022 kl. 14.52
Oppdatert 30. juni 2022 klokken 15.01
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord
STOR GEVINST: Nordic Mining og konsernsjef Ivar S. Fossum selger seg ut av det finske litiumselskapet Keliber med en gevinst på over 400 millioner kroner. FOTO: Ivan Kverme

Nordic Mining har i over 15 år jobbet med å få på plass gruvedrift i Engebøfjellet i Sunnfjord kommune. Nå er alle tillatelser på plass, og det eneste som gjenstår er den endelige investeringsbeslutningen. Konsernsjef Ivar S. Fossum har tidligere sagt at den ville komme i løpet første halvår, men det skjer ikke. Men på halvåret siste dag har han i det minste fått på plass et solid bidrag til finansieringen.

Ifølge en børsmelding torsdag morgen er det klart at Nordic Mining selger sine aksjer i det finske litiumselskapet Keliber til sørafrikanske Sibanye Stillwater Limited (SSL) for 483 millioner kroner. Det gir gruveselskapet en gevinst på hele 408 millioner kroner.

– Dette er et hyggelig bidrag som gjør at vi vil se på Engebø-finansieringen med nye øyne, sier Fossum.

Det totale finansieringsbehovet i Engebøfjellet er tidligere anslått til 250 millioner dollar, eller nærmere 2,5 milliarder kroner, fordelt på gjeld, egenkapital og mulig hybridkapital og/eller royalty. 

– Salget av Keliber vil være et solid bidrag til vår egenkapital. Dette vil resultere i en langt mindre emisjon og utvanning av dagens aksjonærer, uten at jeg nå kan kommentere hele puslespillet, sier Fossum.

Godt tilbud

Nordic Minings historie i Keliber strekker seg helt tilbake til 2008. 

– Vi kjøpte den gangen 68 prosent av aksjene i Keliber fordi vi hadde tro på litium som grunnstoff. Det har vi fremdeles, sier Nordic Mining-sjefen.

Opp gjennom årene har Nordic Minings eierandel blitt utvannet ved flere finansieringsrunder, men selskapet bidro så sent som i 2021 med et mindre beløp i en emisjon. Da SSL for noen år siden kom inn på eiersiden, fikk de samtidig en rett til å bli majoritetseier på et senere tidspunkt. Det er den retten selskapet nå benytter seg av.

– I private selskaper er det ikke den samme dynamikken som i børsnoterte selskaper med tanke på en exit. Vi måtte nå vurderer om vi ønsket å sitte som en relativt liten aksjonær i et datterselskap av SSL eller om vi skulle bruke denne muligheten til å selge. Vi mener tilbudet er godt, og derfor selger vi. Vi er dessuten godt fornøyd med at Keliber gjennom denne transaksjonen blir fullfinansiert og kan gå videre med sitt prosjekt, sier Fossum.

– Dette viser at vår satsing på litium har vært riktig. Det er ikke utenkelig at vi kommer til å engasjere oss i lignende type mineraler i fremtiden. Men akkurat nå er det viktigste å komme videre med Engebø-prosjektet, legger han til.

Granat og Rutil

Nordic Minings gruve i Engebøfjellet skal produsere rutil og granat. I første omgang sikter selskapet seg inn på en årlig rutilproduksjon på rundt 35.000 tonn. Rutil brukes til å fremstille ren titandioksid, som er et hvitt pulver som blir brukt som hvitt fargepigment.

Etter en avtale med det japanske selskapet Iwatani tidligere denne måneden, og en tidligere avtale med Kronos, er Nordic Mining utsolgt for rutil. 

Nordic Mining har foreløpig ikke inngått lignende avtaler for granat, som er et hardt, miljøvennlig mineral som brukes blant annet til sandpapir, sandblåsing og vannjetskjæring. Men Fossum sa for en måned siden at de «har gode diskusjoner om dette både i det europeiske og det amerikanske markedet.» 

Granatprisen ligger i dag på drøye 200 dollar tonnet, mens rutil prisen er på cirka 1.300 dollar, og økende.

«Granat og rutil er to veldig forskjellige produkter. Vi vil produsere flere tonn med granat, men det er i rutil vi ser de største verdiene. Begge mineralene er imidlertid viktig for dette prosjektet,» sa Fossum.