<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter ikke strømsmitte fra sør

Rana Gruber jernmalmproduksjon skal bli CO2-fri gjennom en storstilt elektrifisering av  maskinparken. – Vi er ikke bekymret for å få sørnorske strømpriser i nord, sier konsernsjef Gunnar Moe.

    Publisert 24. aug. 2022 kl. 14.45
    Oppdatert 26. aug. 2022 klokken 09.11
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 611 ord
    RESULTATNEDGANG: – Dette kvartalet er preget av at det sammenlignes med tidenes beste kvartal, sier konsernsjef Gunnar Moe i Rana Gruber.  FOTO: Bård Gudim

    Rana Gruber skryter av å ha verdens reneste jernmalmproduksjonen, men det er likevel ikke godt nok.  Rett før jul i 2020 lanserte gruveselskapet planer om å gjøre produksjonen helt CO2-fri. Det skal skje gjennom å bytte ut dagens dieselmaskiner med elektriske maskiner. 

    Disse planene ble kjent før de nye strømkablene fra Norge til Tyskland og Storbritannia kom i drift, og ikke minst før Vladimir Putin bestemte seg for å invadere Ukraina og deretter stanse store deler av gassforsyningen til Europa. 

    Dette har ført til at energiprisene har gått til himmels, og rekordstore strømprisforskjeller mellom Nord- og Sør-Norge. Mens strømprisen ligger mellom om 1 og 2 øre pr. kilowattime i nord, er den på godt over 4 kroner i de dyreste områdene i sør. 

    – Vi er ikke bekymret for å få sørnorske strømpriser i nord, sier konsernsjef Gunnar Moe i Rana Gruber.

    – Situasjonen er for øyeblikket helt ekstraordinær, og det skyldes først og fremst Putin. Jeg tror alle må forberede seg på høyere energikostnader enn hva man har vært vant til tidligere, men den ekstremsituasjonen vi har nå, tror jeg ikke vil fortsette, legger han til.

    Lave priser lenge

    Moe mener dessuten at «problemene sørpå ikke løses gjennom å øke prisene nordpå»:

    – En tettere sammenkobling av nord og sør synes jeg er en dårlig løsning. Det er nå mange store industriprosjekter i Nord-Norge, så det er ikke sikkert at det blir så mye kraft å flytte fra nord til syd om noen år.

    I et fem til ti års perspektiv mener Moe det er umulig å bygge ut kraftlinjer som vil kunne knytte strømmarkedene i nord og syd sammen. Derfor ser han for seg lave strømpriser i nord «ganske lenge».

    – Vi vil etter hvert vurdere å låse inn prisene i lange kontrakter, men for øyeblikket er prisene så lave at det ikke har noe hensikt. Akkurat nå hadde det vært gunstig å få til en elektrifisering så raskt som mulig siden prisforskjellen på strøm og diesel er helt ekstrem.

    – Hvor mye vil det koste å elektrifisere gruvedriften?

    – Vi har en investeringsramme på mellom 20 og 30 millioner kroner årlig for å bytte ut maskiner. De nye elektriske maskinene er dyrere enn eksisterende maskiner, så investeringene vil øke noe. I tillegg er vi i dialog med Enova om litt støtte. Vi har foreløpig ikke full oversikt over hva sluttsummen blir, sier Moe. 

    Kraftig nedgang

    Han er likevel sikker på at den snart to år gamle beslutningen om å fjerne CO2-utslippene fra produksjonen er riktig.  

    – CO2-fri produksjon vil gi oss bedre betalt for jernmalmen, sier Moe.

    – Kundene legger press på stålverkene om å levere stål med lavt CO2-innhold, og for å få til det er kutt i utslippene fra jernmalmproduksjonen viktig. Etter at vi signaliserte at vi skulle bli den første i verden med CO2-fri jernmalmproduksjon, har vi fått mye oppmerksomhet. Vi er derfor ganske trygge på at det vil gi oss økt inntjening, legger han til.

    I andre kvartal hadde Rana Gruber inntekter på 294 millioner kroner og et justert nettoresultat på 80 millioner. Begge deler var kraftig ned fra 685 millioner i inntekter og en justert bunnlinje på 247 millioner i samme periode i fjor.

    – Dette kvartalet er preget av at det sammenlignes med tidenes beste kvartal, sier Moe.

    I dag ligger jernmalmprisen rett over 100 dollar pr. tonn, samtidig som forwardkurven tilsier en ganske stabil pris ut året og inn i 2023. For ett år siden nådde jernmalmprisen en topp på 240 dollar.

    – Alt over 100 dollar er en sunn pris for oss, og det vil gi oss gode marginer, sier Moe.

    Onsdag ettermiddag var Rana-aksjen ned 3,4 prosent til 46,35 kroner. 

    Rana Gruber

     

    (Mill. kr) 2. kv./22 2. kv./21
    Driftsinntekter 294 685
    Driftsresultat 41 481
    Resultat før skatt 203 256
    Resultat etter skatt 158 198